A cézár saláta szinte valamennyi étterem menüjén szerepel, de csak kevesen tudják jól elkészíteni. Most megmutatom, mitől lesz ellenállhatatlanul finom.
Jártamban-keltemben, ha betérek egy étterembe, rendszerint ezt a salátát választom abban a reményben, hogy talán azt nem rontják el. Sajnos a legtöbb helyen olyan, mintha csak ködös elképzelésük lenne erről a salátáról. A joghurttal meglocsolt jégsaláta bár nem rossz, elég messze áll a cézár saláta lényegétől, az öntettől.
Nem állítom, hogy az én receptem eredeti, autentikus, de van benne szardella filé, ami nem hiányozhat a cézár saláta öntetből. A szósz majonéz alapú, és készítheted hagyományos sima olajjal, de ha teheted, elkészíted az én spéci olajkeverékemmel is. Nem bánod meg, megígérem.
Még valami. Az eredeti cézár salátát római salátával készítik. Ezt elég ritkán lehet kapni, ezért helyettesítik a legtöbbször jégsalátával. A képen szívsalátát látsz, amit kettévágtam, és megkentem a saláta öntettel. Ha úgy tetszik, megfogod, mint egy szendvicset, és csak harapod.
A cézár salátából nem hiányozhat a pirítós sem. Szóval, ha van pár szelet szikkadt kenyered, pirítsd meg, és már mehet is egy salátába. Akár ebbe.
Hozzávalók 4 adaghoz előételnek:
3 db salátaszív, vagy 1 fej római saláta
3 szelet gluténmentes toast kenyér
olívaolaj
szardellafilé a dekoráláshoz
Hozzávalók a majonézhez:
1 ek almaecet
7 ek hidegen sajtolt dióolaj
7 ek hidegen sajtolt napraforgó olaj
2 tk reszelt parmezán
7 ek gmo mentes szójatej
2 db szardellafilé
2 csipet só
3-4 tekerés frissen tört színes bors
1 tk mustár (Univer pl.)
1 kis gerezd fokhagyma
A gluténmentes cézár saláta elkészítése
A salátaszíveket vágd hosszában négy részre, és helyezz minden tányérra 3-3 darabot.
A toast kenyérszeleteket vágd formára (pl. háromszögűre) és kevés olívaolajon, egy serpenyőben minden oldalukat pirítsd meg.
A majonéz alapanyagai legyenek hidegek! Elkészítés előtt hűtőben tárold a kimért olajakat és a tejet is.
Az olajakat a szójatejjel együtt öntsd egy mixerbe. Add hozzá a kis darabokra vágott szardellát, a fokhagymát, a sót és a borsot, a parmezánt, valamint a mustárt.
Indítsd be a mixert, és 10-10 másodpercekig pulzáld. Szép lassan, nem sietve. A szójatejben lévő lecitin szépen besűríti az olajokat, így tojást sem kell bele tenned. Amikor láthatóan besűrűsödött, már el is készült a majonézed, amit akár napokon át tárolhatsz a hűtőben is.
A salátaszíveket kend meg a majonézzel és tegyél mindegyikre egy-egy szardellafilét.
Pirítóssal tálald!
TIPP: A salátát fel is kockázhatod, ha úgy jobban tetszik. A salátához adhatsz sült csirkemell kockákat, parmezánforgácsot, és így már egy komplett főételként is fogyaszthatod.
Imádod a salátákat? Hurrá! Próbáld ki a cukormentes KFC saláta receptemet is!
Csatlakozz facebook csoportomhoz és legyél tagja egy segítőkész csapatnak! A cikk jobb felső sarkában iratkozz fel a hírlevelemre, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a hírekről!