Míg gyerekkoromban maximum rántott ponty került az ünnepi asztalra, úgy felnőtt koromra sikerült megtalálnom azt, ami a szívemhez és az ízlelőbimbóimhoz a legközelebb áll.
Ha Te is rajongsz a lazacért, és imádsz új ízekkel kísérletezni, a céklás gravlax garantált első kóstolásra szerelem lesz neked is. Először bevallom ódzkodtam a nyers hal evéstől, de végül is a sonkát is pácolással tartósítják, miért kellene meghátrálni akkor pont a lazactól?
A céklás gravlax már látványában is igéző, de ha ráérzel az ízére, rabul ejt egy életre. Ha még azt is megtudod (a receptből), mennyire egyszerű elkészíteni ezt az extravagáns ételt, biztos vagyok benne, hogy beveted a legközelebbi családi, vagy baráti ünnepi vacsoránál.
Eredetileg a gravlax készítéséhez csak sót, cukrot, és kaprot használnak, de pár apró trükkel ízesebbé, és színesebbé varázsolhatod. Nem kell hozzá más, mint egy zöldségreszelő, cékla, és egy kis fekete retek, hogy tényleg odacsapjunk az ízekkel.
Hozzávalók:
40 dkg bőrös lazacfilé kiszálkázva
3 ek só
3 ek finom nádcukor
100 g nyers cékla
100 g fekete retek
fél csokor friss kapor
+ 2-4 nap türelem
Előkészület: 10-15 perc
Pácolási idő: 2-4 nap
Ha semlegesebb ízű végeredményt szeretnél, nyugodtan hagyd el a céklát és a retket is. Ha viszont felpörgetnéd az ízlelőbimbóidat, próbáld ki retek helyett egy kevés reszelt tormával.
A gluténmentes céklás gravlax elkészítése
A retket és a céklát hámozd meg, majd reszeld finomra.
A sót keverd össze a cukorral.
A zöldséges keveréket tedd egy fedeles frissen tartó doboz aljába, és erre rakd a kaprot.
Ehhez a recepthez a bőrös lazacot válaszd. De mielőtt bármit is kezdenél vele, pikkelyezd le alaposan, mosd le, majd papírtörlővel itasd fel róla a felesleges nedvességet.
Majd alaposan vond be mindkét oldalát a cukor-sós páccal.
A filét a bőrös felfelé lefelé helyezd a zöldségekre, tedd rá a maradék pácot.
Helyezz rá valamilyen nehezéket, fedd le, majd tedd a hűtőbe 2-4 napra. Minél tovább érleled, annál ízesebb lesz.
TIPP:
Ez idő alatt a só kivonja a halból a víz egy részét, így állagra egy tömörebb halhúst kapunk. A lazac széle bíbor színű lesz, és átveszi a fűszerek és a zöldségek ízét. Fogyasztáskor vágd vékony szeletekre, és ha úgy tartja kedved, locsold meg egy kevés citromlével.