Legyen finom, rost dús, gluténmentes, tejmentes, alakbarát. Akkor ez a brokkolis karfiolfőzelék toplistás lesz nálad!
Mindenki más okból figyel az étrendjének a minőségére. Itt most ugye a gluténmentesség alap, de ez a főzelék ennél sokkal többet tud, azaz ad azoknak, akiknek másra is oda kell figyelniük.
Én már évek óta rászoktattam magam a sok zöldségevésre. Főleg nyers salátákat eszem, de a főtt ételt is kívánom, főleg, a hidegebb hónapokban. Vagy, csak mert megkívánom. Szeretem a főzelékeket, és rengetegfélét készítettem már.
A brokkoli és a karfiol a magyar konyhában nem a főzelékes szekcióban kapott főszerepet, de szeretnélek arra biztatni, hogy bátran gondolkodj ebben is. Itt egy remek példa arra, hogy igazán ízletes, kalóriában és szénhidrátban szegényebb főzeléket is készíthetsz könnyen beszerezhető alapanyagokból. Egy kis feltéttel (hús, tojás pl.) garantáltan jóllakat.
A brokkoliban ráadásul sok rost és fehérje is van, így nyugodtan rátűzhetjük az egészséges kitűzőt.
Fontos ezt is figyelembe venned, hiszen egy ilyen betegség diagnosztizálása után folyamatosan roborálnod kell a szervezeted. Nem mindegy azonban, hogy mivel. Üres kalóriákkal vagy energiabomba üzemanyagokkal.
Hozzávalók 4 főre:
1 fej karfiol
1 fej brokkoli
60 g póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál jelölten gluténmentes curry keverék
1 evőkanál kókuszzsír
200 ml kókuszkrém
víz
35 g jelölten gluténmentes keményítő vagy liszt
1 mk só
chili ízlés szerint
bazsalikom
1 ek pirított szezámmag
Sűrítés: Egy merőkanálnyi kész főtt zöldséget is pürésíthetsz, de ez nem lesz elég ahhoz, hogy a megszokott főzelék állagot elérd. Ebben a receptben habarással sűrítek, amihez használhatsz keményítőt (kukorica, burgonya, tápióka), vagy lisztet is (pl. zabliszt, barna rizsliszt, kukoricaliszt, sima rizsliszt). A legegészségesebb a zab, és a barna rizsliszt ebben a felsorolásban, de természetesen te döntöd el, mit választasz.
A gluténmentes brokkolis karfiolfőzelék elkészítése
A zöldségeket mosd meg és szedd kisebb rózsákra.
A póréhagymát szeleteld vékonyra, a fokhagymát reszeld finomra.
Egy lábosban a kókuszzsíron dinszteld meg őket.
Szórd meg a curryvel, kicsit pirítsd, majd először szed rá a karfiolrózsákat.
Öntsd fel annyi vízzel vagy zöldség alaplével, ami éppen ellepi, és főzd félig puhára.
Közben sózd.
Majd add hozzá a brokkoli rózsákat, ismét öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi, majd öntsd bele a kókuszkrémet is.
Kis lángon főzd puhára.
Ha megfőttek a zöldségek, a keményítőt vagy a lisztet keverd csomómentesre egy deci vízzel, és ezzel habard be a főzeléket.
Tálaláskor pirított szezámmaggal, aprított chilivel, bazsalikommal fűszerezd.
Szereted a brokkolit, de már unod a krémlevest belőle? Süss brokkolilepényt, nem bánod meg!