Gluténmentes. Fogyókúrás. Egészséges. Pofon egyszerű. Mindegyik igaz erre a gluténmentes brokkoli pizza receptre, de leginkább az, hogy brutál finom.
Előre szólok, hogy ez nem AZ a klasszik brokkoli pizza, amit turmixolni kell. Igazából nem is pizza, inkább lepény, de mivel egy kis mozzarellával felcicomáztam, olyan fehér pizza kinézetű lett.
Lényeg a lényeg, brokkoli szinte mindig van itthon, mert valóban nagyon egészséges. Miután hetek óta csak párolva ettem, egy alkalommal fogtam a kezembe egy fej brokkolit, és azon törtem a fejem, mit kezdjek vele. Mert, hogy még egy falat párolt zöld virág nem csúszik le a torkomon, az hót ziher. Akkor ugrott be a karfiol pizza, és onnan már ment minden, mint a karikacsapás.
Túl „fogyókúrásra” nem akartam készíteni, mert a nagy kamasz fiam is evett belőle, ezért egy minimális zablisztet adtam az alaphoz.
Valójában ez az a lepény, amihez bármilyen gluténmentes alaplisztet használhatsz, mert a tojás összetartja az egészet. A keményítőket azonban ennél a receptnél nem javaslom, mert túlságosan összehúzná a végeredményt.
Az az igazság, hogy ennek a végtelenül egyszerű ételnek annyi az előnye, hogy se szeri, se száma.
- pompásan el tudsz benne rejteni egy rakás rostokban gazdag zöldséget, nevezetesen a brokkolit
- ezzel jelentősen csökkented az étel szénhidrát tartalmát
- a klasszikus pizzával ellentétben nem kell aggódnod a kelesztés, sütés miatt
- nagyjából 15 perc előkészülettel összedobhatod, de inkább 5 perc alatt
Hozzávalók egy adaghoz (2 fő):
1 fej brokkoli
3 db M-es tojás
2 ek jelölten gluténmentes zabliszt
1/2 mk só
késhegynyi őrölt szerecsendió
1 gerezd reszelt fokhagyma
light mozzarella
1 ek olaj
Tepsi méret: serpenyő
Sütési hőfok: 170, légkeverés
Sütési idő: kb. 15 perc
Tejtermékek helyettesítése:
Laktózmentes mozzarella, vagy növényi sajtpótló.
A gluténmentes brokkoli pizza elkészítése
Vágd le a brokkoli rózsákat, és sós, lobogó vízben párold puhára.
Közben kapcsold be a sütőt 170 fokra, légkeveréses fokozaton.
A brokkolikat csepegtesd le, és egy vágódeszkán vágd őket kisebb darabokra.
Tedd egy keverőtálba a brokkolit, a tojásokat, a sót, a szerecsendiót, a fokhagymát és a zablisztet. Keverd össze.
Vegyél egy közepes méretű, bevonatos, sütőálló (fül nélküli) serpenyőt, locsold meg az alját az olajjal.
Öntsd bele a masszát, és egy kanállal simítsd el a tetejét egyenletesre.
Rakj a tetejére 6 szelet mozzarellát.
Tedd a sütőbe, és süsd addig, amíg a sajt szép piros lesz a tetején.
Frissen fogyasztva köretnek is tálalhatod. Kihűlve reggelinek is tökéletes.