A borscs leves a szláv országokban, főként Oroszországban, Ukrajnában, Litvániában hagyományos és klasszikus étel. Ahány ország, és tájegység, annyiféle variációja létezik. A borscs leves variációkban azonban van egy közös főszereplő, a cékla.
A 4. X után már igen sok tapasztalattal a hátam mögött rájöttem, hogy a változatos étkezés az emberek egyik leggyengébb pontja. Sokan a végsőkig ragaszkodnak a megszokott ízekhez, állagokhoz, színekhez anélkül, hogy esélyt adnának valami újszerűre.
A borscs leves bíbor színű a céklától. Optikailag és hagyományosan nem illik a magyar és ízvilágba, de ha belekóstolsz, azonnal elengeded a tiltakozásod iránta. A marhahúsleves ismerős kell, hogy legyen. A savanyú káposztás leves is, hiszen ott van a kaszás levesünk. A cékla meg sütve-főve édes, nagyjából annyira határozza meg a leves ízét, mint egy sárgarépa.
Ezzel a tartalmas borcs levessel két legyet üthetsz egy csapásra. Igen, mert annyira tartalmas, hogy gyakorlatilag felér egy főétellel is. Ősszel, télen érdemes gyakran készíteni, hiszen zseniális formája a zöldségevésnek is. Ez itt az én borcs leves variációm.
Hozzávalók 3 adaghoz:
2 ek olaj
100 g savanyú káposzta (gluténmentes)
100 g sárgarépa
200 g sült cékla
1 babérlevél
3-4 színes bors törve
1 l marhahúsleves
só
200 g levesben főtt marhahús
1 tk 10 %-os ecet
tejföl
friss kapor
A savanyú, vagy más néven fermentált káposztát iparilag gyakran kenyérrel készítik. Ezért mindig győződj meg a termék gluténmentességéről, mielőtt megvásárolod és felhasználod. A házi fermentálásról rengeteget olvashatsz ezen a blogon.
A gluténmentes borscs leves elkészítése
Sült cékla készítése: A céklákat hámozd meg egy gumikesztyűben, ha nem szeretnél rózsaszín tenyérrel jaszkarizni egész nap. Tedd a céklákat egy sütőzacskóba, sózd, tört borssal fűszerez, tegyél mellé egy friss rozmaringágat, és locsold meg kevés olajjal. Zárd el a zacskót, szúrd meg pár helyen hústűvel, és 180 fokos előmelegített sütőben süsd készre. Kb. 40-50 perc. Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni egyszerre belőle.
Mosd át a káposztát, majd vágd kisebb darabokra.
A sárgarépát, és a sült céklát vág nagyjából egyforma mérető kisebb darabokra.
Egy lábosban hevítsd fel az olajt, tedd rá először a savanyú káposztát, és dinszteld pár percen át.
Add hozzá a sárgarépát és a céklát is. Add hozzá a babérlevelet, a borsot, majd öntsd fel a húslevessel.
Tedd bele a már főtt, kockára vágott marhahúst (comb, vagy lapocka), ha kell, sózd a levest, majd főzd 20 percen át.
Amikor elkészült, akkor add hozzá az ecetet (sima, 10 %-os ecet).
Tálaláskor tejföllel, és friss kaporral ízesítjük.