A borleves felnőttkorom nagy felfedezése volt. Karácsony szent estéjén ettük előételnek, utána mindegy mi jött, a hangulatot megalapoztuk rendesen.
Nagyon fontos a tokaji bor, szerintem ezzel a legfinomabb. Aztán pedig a fűszerek sem elhanyagolhatók, hiszen ezek adják meg a karácsonyi fílinget. Gyakorlatilag majdnem úgy kell indítanod a levest, mintha forralt bort készítenél. Azért ez nem hangzik olyan rosszul, ugye?!
Egyetlen apró bökkenője van csupán, mégpedig hogy csak és kizárólag frissen készítve fogyasztható. Illetve így látványos, habos, és mámorító. Annyit azért lehet csalni, hogy a fűszeres alapot előre meg lehet főzni, hogy azzal már nem menjen a drága idő.
Nem tudom, nálatok, hogy van, de nálunk az első kész a vacsora felkiáltásra gyakorlatilag senki sem reagál. Na, akkor szoktam nekilátni a borleves készítésének. Mire mindenki az asztalhoz támolyog, addigra már viszem is a gőzölgő levest az asztalra.
Hivatalosan gyerekeknek TILOS adni belőle, de kötve hiszem, hogy ne akarnák megkóstolni legalább egy kiskanállal, olyan csábítóan illatos. Ez a borleves csak úgy eteti magát. De csak óvatosan a kanalazással, mert egy-két tányér után garantáltan feloldódnak a gátlások.
Hozzávalók 4 főre:
800 ml tokaji muskotály
1 rúd fahéj
3-4 szem szegfűszeg
fél csillagánizs
1 citrom vékonyan levágott héja
1 narancs vékonyan levágott héja
70 g nádcukor
3 tojás sárgája
Cukor helyett használhatsz édesítőt is, pl. eritritet, de azzal kicsit “más” lesz az íze.
A gluténmentes borleves elkészítése
A bor 3/4-ed részét forrald fel a fűszerekkel.
A tojások sárgáját keverd ki fehéredésig a cukorral, majd add hozzá a maradék bort is.
Miután felforrt a bor, szűrd át, hogy ne maradjon benne semmilyen darabos fűszer.
Vegyél a kezedbe egy robotgépet, helyezd bele a habverő spirálokat, indítsd be, majd csurgasd a forró bort a tojásos folyadékba. Közben folyamatosan menjen a robotgép.
Legalább 3-4 percig habosítsd a levest. Az egyik kezeddel fogd erősen a lábost, a másikkal körkörös mozdulatokkal verd a levest, mintha habot vernél.
Tálald forrón, őrölt fahéjjal megszórva, és citromkarikákkal.
TIPP: Készítsd el a finn lazacleves receptemet is az ünnepekre!