A bolognai ragu vörös lencsével két legyet üt egy csapásra. Kevesebb hús több zöldséggel felturbózva. Olcsóbb, és egészségesebb.
Amikor kitaláltam ezt a raguvariációt, még nem a pénztárcabarát gondolkodás vezetett, hanem az, hogy tápanyagban gazdagabbá tegyem ezt a gyerekeim által is imádott ételt. Most, a koronavírus idején a pénztárcabarát kategóriába is sorolható, bár hozzáteszem, az étel elkészítésének ára függ az alapanyagok minőségétől. Mindenki, abból készítse, ami a kamrájában van, minden esetre javaslatokat teszek az étel árának csökkentésére is.
Ez a bolognai ragu fagyasztható.
Ha időd, energiád engedi, készíts belőle nagyobb adagot, és fagyaszd le kisebb adagokban.
Egyszer készíts mellé spagettit, máskor lasagnet, vagy töltsd meg vele pár egészben sült burgonyát.
Ha a bevitt gyors szénhidrátokat csökkenteni akarod, válassz olyan tésztákat, amik lassan felszívódó gluténmentes lisztekből készülnek, vagy készíts cukkini spagettit.
Sőt, ezt a ragut meleg szendvicsre is teheted. Ugye mennyi lehetőség egy kis ételben?
Csatlakozz facebook csoportomhoz, ahol a koronavírus ideje alatt minden nap megosztok egy-egy olyan receptet, aminek az elkészítéséhez nem kell bankot robbantanod!
Hozzávalók 4 főre:
A raguhoz:
2 ek olaj
60 g vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
100 g sárgarépa
50 g száraz vörös lencse
250 g darált sertéshús
1 mk fűszerpaprika
1 mk só
1/3 mk tört színes bors
250 ml passzírozott paradicsom
150 ml víz vagy húsleves alaplé
1 mk paleo negyedannyi édesítő
1 mk szárított oregánó
½ mk szárított bazsalikom
+ 300 g gluténmentes spagetti
opcionálisan
50 g sajt
friss oregánó levelek
Helyettesítők:
- olívaolaj helyett sima olaj
- darált sertés helyett darált pulyka / vegánoknak beáztatott szójagranulátum
- alaplé helyett víz
- negyedannyi paleo édesítő helyett cukor (ebből több fog kelleni)
- sajt: olcsó-trappista, gazdag-parmezán, vagy semmi (sajt nélkül is finom)
FONTOS!
A darált húsok összetevőit mindig olvasd el, mert előfordulhat, hogy abba is kerül glutén! Ha az összetevők között nem szerepel a glutén/búza felirat, megveheted. Ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább otthon daráld le a tőkehúst. Így még olcsóbb a hős is.
A gluténmentes bolognai ragu vörös lencsével elkészítése
A hagymát vágd apróra, a répát hámozd meg, majd reszeld finomra.
A hagymát kezd el dinsztelni az olajon, ha üveges, szedd rá a reszelt répát, és dinszteld további 3-4 percen át.
Add hozzá a darált húst, sózd, borsozd, és addig dinszteljük, amíg a hús kifehéredik.
Ekkor add hozzá a lencsét, a fűszerpaprikát és a zúzott fokhagymát.
Keverd össze, öntsd fel a paradicsomlével és a vízzel (vagy az alaplével), add hozzá a szárított oreganot, az édesítőt, és a bazsalikomot.
TIPP: Ha friss zöldfűszert használsz, akkor azt csak a főzés végén add a raguhoz!
Fedő alatt, közepes lángon párold nagyjából 20 percet.
Végül fedő nélkül párold további 5-6 percig, hogy besűrűsödjön a bolognai ragu szaftja.
Amíg fő a ragu, készítsd el a tésztát vagy a zöldség spagettit.
Opcionális: Tálaláskor reszelt sajttal és friss oregáno levelekkel ízesítsük.