Krémes, pikáns, de nem tolakodó ízű, egyszerű mégis nagyszerű birsalma krémleves, amit az ünnepi asztalra is bátran tálalhatsz.
Soha sem voltam egy birsalma rajongó, de időnként megkívánom ezt az őszi csemegét. Persze nem kompótnak, mert az valahogy sohasem kedveltem. A krémleveseket viszont annál inkább. Ez a birsalma krémleves viszont nem egy szimpla gyümölcsleves. Zöldség alaplével és hagymával készül, ehhez párosulnak a karácsonyi fűszerek és a tokaji szamorodni.
Szóval nem kell elszomorodni a hozzávalók láttán, mert a végeredmény egy tökéletesen megkomponált ízkavalkád. Mindezt megkoronázhatod pirított, tört dióval, és hidegen sajtolt dióolajjal.
Ehhez a leveshez semmilyen lisztes sűrítőanyag nem kell, hiszen a birsalmának olyan nagy a pektintartalma, annyira rostos, hogy önmagát sűríti be. Hidegen, elegen is fogyasztható, de azok járnak a legjobban, akik forrón szeretik.
Hozzávalók 3-4 főre:
1 ek vaj, 40 g shalotta hagyma (vagy póré)
400 g birsalma egészben
750 ml zöldség alaplé vagy víz
100 ml tokaji szamorodni
csipet só
½ mk őrölt fahéj
¼-ed citrom héjastól
50 ml méz
100 ml tejszín
+ fél marék dió
Tejtermékek helyettesítése:
Tej helyett növényi ital.
Joghurt helyett növényi joghurt pl. kókuszjoghurt, vagy mandulajoghurt, de rizskrémmel is készítheted.
A gluténmentes birsalma krémleves elkészítése
A hagymát aprítsd fel, majd a vajon dinszteld üvegesre.
A birsalmát egy zöldséghámozóval hámozz meg, majd a torzsáról vágd le a kemény gyümölcsrészeket. Kockázd fel.
A birsalma darabokat tedd rá a hagymára, folyamatos kevergetés mellet dinszteld pár percen át, majd öntsd fel az alaplével, vagy vízzel, és a borral.
Csipet sóval és, a fahéjjal, és a negyed citrommal együtt főzd puhára.
Ha készen van, add hozzá a mézet, vedd ki a citromdarabot, és húzd le a tűzről.
Ekkor add csak hozzá a tejszínt, és turmixold le.
Pirított diódarabokkal és dióolajjal tálald, persze ezek elhagyható extrái a birsalma krémlevesnek.