A bécsi burgonyasaláta egyre népszerűbb nálunk is. Gyerekkoromban anyu csak simán ecetes, hagymás burgonya salinak készítette, a flancos nevét felnőtt koromban ismertem meg.
Évekkel ezelőtt egy régi barátnőmmel buszra ültünk, és kimentünk Bécsbe egy csajos napot tartani. Azon túl, hogy végignéztük az utunkba eső valamennyi szupermarket kínálatát, nem hagytuk ki a bécsi szelet ebédet, amihez mi mást ehettünk volna, mint bécsi burgonyasalátát.
Volt egy helyi kísérőnk is, aki elmesélte, hogy Bécsben sincs két hely, ami egyformán készítené ezt a salátát, de abban megegyeznek, hogy ecetes, és marhahúslevesben pihentetett. Ez a leves dolog új volt számomra, anyu biztosan a leveses tányérba merte a levest, de az ízek ismerősek voltak.
Mondanom sem kell, hogy otthon nekiálltam szinte azonnal reprodukálni a bécsi burgonyasalátát, amit a saját szájízemre alakítottam. Sokan mumusnak tartják a burgonyát, pedig szerintem egy klassz zöldség, ha módjával fogyasszuk. Ez a recept ráadásul nem majonézes, ezért nagy duzzogva mondjuk rá, hogy diétásabb, mint a mi magyaros majonézes burgonyasalátánk.
Hozzávalók 6 adagra:
1000 g salátaburgonya
1 csapott ek só
6 ek borecet (ebből lehet a fele mézes ecet is)
1 tk mustár (bécsi vagy magos francia)
½ citrom kifacsart leve
5 ek olaj (pl. repce)
tört bors
100 g lilahagyma
500 ml marhahúsleves
Borecet helyett használhatsz tárkonyecetet is, de ezzel érdemes óvatosan bánni. Ha mégis bevállalod, az ecet maximum 1/3-ad részét helyettesítsd vele. Sima olajjal is kikeverheted az öntete, de a hidegen sajtolt repceolaj a legfinomabb hozzá (szerintem). Van, aki cukrot is tesz az öntetbe, én ettől határozottan elzárkózom, de neked nem kell vakon követned engem. 🙂
A gluténmentes bécsi burgonyasaláta elkészítése
A burgonyát hámozd meg, vágd kockára, majd sós vízben főzd puhára.
Ennél a salátánál kifejezetten jó, ha túlfőzöd, mert a kissé mállós burgonya az öntettel együtt egy krémes réteget alkot majd.
Közben öntsd az ecetet, citromlevet, a mustárt, a borsot, és az olajat egy keverőtálba, és keverd egy kisebb habverővel egyneműre.
A finomra vágott lilahagymát öntsd le a forró alaplével (vegánok zöldség alaplevet is használhatnak hozzá).
Erre szedd rá a még meleg burgonyakockákat, majd keverd bele az ecetes öntete is.
Hűtsd langyosra, majd tedd a hűtőbe pár órára, hogy jól összeérjenek az ízek.