Nem állítom, hogy a „legjobb”, de nálunk mindig nagy sikert arat ez a barbecue csirkeszárnyak recept. Fiaim minden nap enni tudnák, nekem pedig ennél jobb visszajelzés nem is kell, hogy jó úgy, ahogy van.
Olyan csodás, hogy ebből az olcsó csirkeszárnyból egy harmonikus fűszerkeverékkel mennyei ételt lehet készíteni. Ráadásul úgy 5 perc előkészülettel. ennél nagyobb ajándék talán nem is létezik egy háziasszonynak, mint hogy pikk-pakk, filléres hozzávalókból olyan ételt rittyentsen, amit az utolsó falatig megesznek a család tagjai.
Az én receptemben nincs lisztféleség, így emiatt nem kell külön odafigyelned. A szójaszószból viszont csak a jelölten gluténmentest használd, ha nem szeretnél egy ilyen aprócska dolog miatt diétahibát.
Sütheted sütőben, vagy nyáron, grillrácson faszén felett, mindegyiknek meg van a maga bája, és előnye. Nem baj, ha itt-ott megég, a barbecue csirkeszárnyak még finomabbak, ha egy kicsit odakapnak. Apropó kapnak. Mi nem finomkodunk késsel és villával, ezt a kaját bizony kézzel kapkodjuk, azaz esszük.
Hozzávalók 3 főre:
12 db csirke szárny
A BBQ páchoz:
50 g méz
1-2 ek chili gluténmentes szósz, vagy 1 mk cayenne bors
4 ek paradicsompüré vagy ketchup (pl. Univer)
1 fej vöröshagyma nagyon finomra aprítva
2 gerezd reszelt fokhagyma
2 ek balzsamecet
2 ek olíva olaj
1 ek gluténmentes szójaszósz
só
tört színes bors
Tepsi méret: gáztepsi (vagy szabad tűz)
Sütési hőfok: 180
Sütési idő: 25-30 perc
TIPP: A parázson sült burgonya, süt krumpli, párolt rizs, sok zöldség jól passzolnak ehhez az ételhez.
A gluténmentes barbecue csirkeszárnyak – BBQ elkészítése
A húst mosd meg, szedd le az esetleg rajtamaradt tollakat, tokokat.
Egy nagyobb keverőtálban keverd össze a hozzávalókat a barbecue mártáshoz.
A chiliből ízlés szerint lehet többet, vagy kevesebbet is beletenni.
Ebbe forgasd bele a szárnyakat, és hagyd így a pácban legalább 2 órán át.
Sütés előtt pihentesd a húst a konyhapulton. Csak akkor kezd el sütni, ha már felvette a szobahőmérsékletet.
Tedd parázsra, vagy elektromos grillre, vagy simán egy sütőpapírral bélelt tepsire, és kezd el sütni. Ha sütőben készíted, a 180 fok, légkeveréses fokozat jó lesz. 5-6 percenként forgasd meg a szárnyakat.
Ha parázson vagy elektromos grillen sütőd, folyton forgasd.
Minden forgatásnál kend át a szárnyakat a maradék mázzal.
A szárnyak a méz miatt kissé „kormosak” lesznek, de ennek pont ilyennek kell lennie.