A májusi bacon spárga násza a konyha ásza. A klasszikus bacon és a különleges spárga ölelkezése után garantáltan megkedveled ezt a zöld pálcika formájú zöldséget.
Anyu…csinálsz nekem ilyen zöld bigyót holnap reggelire?! Kiáltott fel a kisebbik fiam, aki bár válogatós, inkább nevezném ínyencnek, mert minden érdekli, ami különleges. Épp palacsintát sütöttem a fiaimnak vacsorára, és csak összedobtam egy spárgás rántottát közben magamnak.
Félretettem, amíg a tűzhely mellett izzadtam. Mire lerogytam a székre, már csak egy árva szál spárga szemezett velem hetykén a tányérról. Gondolom már sejted, hogy nem állva ettem, mint a lovak palacsintasütés közben, hanem az én kis drágaságom elcsenegette a vacsorámat.
A spárga egészséges a bacon spárga menő
Spárgaszezon alatt gyakran látom a neten, hogy sokan tanácstalanul állnak a spárgakérdéssel szemben. Ennék is meg nem is, mert túl sok kérdést vet fel. Mihez hasonlítható az íze? A fehér vagy a zöld a jobb? Mit kell ezzel csinálni?
Azt kell mondjam, hogy spárga íze van. El ne hidd, ha valaki azt mondja, hogy a cukkinire és a borsóra hajaz! SPÁRGA íze van, és ezt akkor ismered meg, ha megkóstolod. Ízre a zöld és a fehér hasonlítanak, de ha csak most ismerkedsz a spárgával, javaslom, hogy a zöldet válaszd. Egyszerűen azért, mert kevesebb vele a meló, és nagyobb az esélye, hogy siker koronázza az első próbálkozást.
A zöld spárga, és amit érdemes róla tudni
- Általában 500 grammos kiszerelésben árulják, de csak a fele ehető (a másik fele fás).
- Ha van választási lehetőséged, a vékony, feszes szárú spárgákat válaszd, azok nagy eséllyel zsengék és nem fásak.
- Az éttermekben gyakran meghámozzák, mert úgy szebb, de egyébként meg nem kell. Én nem vacakolok ezzel. Alaposan megmosom, mert könnyen megeshet, hogy földes. Ennyi
- Sütés-főzés előtt távolítsd el a fás szárrészt! Fogd meg a vastagabb végénél, a másik kezeddel pedig nagyjából a közepénél, és egy határozott mozdulattal törd ketté. A síp felőli részt használd fel. A leeső darabból főzhetsz alaplevet, amit például spárgás rizottóhoz is felhasználhatsz ízesítőként.
- 5-6 maximum 7 percnél tovább ne hőkezeld! Akkor jó, ha roppan.
Hozzávalók 2 főre:
500 g zöld spárga (ennek kb. a fele lesz majd ehető)
kb. 10-12 szelet bacon vagy fekete erdei sonka, vagy hajszálvékony parasztsonka
TIPP: Ha gluténérzékeny vagy, akkor sajna nem mindegy, milyen bacont használsz. Vásárláskor figyelmesen olvasd el az összetevőket, és csak akkor emeld le a polcról, ha nem szerepel benne gluténszármazék.
Ha nem baconnel készíted el, hanem valamilyen szárazabb sonkával, akkor sütés előtt fújd át egy kis olaj sprével, de véletlenül se tocsogjon az olajban.
A gluténmentes bacon spárga elkészítése
A spárgaszálakat készítsd elő a fent leírtak alapján.
2-3 szálat fogj össze, és göngyöld a baconbe vagy sonkába. Sonkával szerintem finomabb, baconnel szaftosabb. Te döntesz, mivel tekered be.
Tedd a spárga göngyölegeket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd helyezd be a 180 fokra előmelegített sütőbe.
Süsd 6-7 percen át.
Eheted önmagában, de általában grill vagy sült húsok mellé esszük köretként.
EZ A RECEPT IS ÉRDEKELHET: BUGGYANTOTT TOJÁS, SPÁRGA ÉS HOLLANDI MÁRTÁS
Csatlakozz facebook csoportomhoz, legyünk kapcsolatban, süssünk-főzzünk együtt!