Ezer éve főzök, de eddig még sosem jutott eszembe a babos tészta. Aztán egy nap fellapoztam egy százéves receptkönyvet, és szembejött velem. Íme az én babos tésztám kolbásszal, paradicsomosan, gluténmentes tésztával. Amilyen furán hangzik, annyira finom.
Szerencsére annyi ízt memorizáltam már, hogy egy-egy új ételvariációt el tudok fejben képzelni. Szinte érzem az ízeket, ha csak rájuk gondolok. A babos tészta sem volt számomra kétség, de nálunk a gyerekek az igazi vízválasztók. Amikor valami újat próbálok ki, van egy kis gyomorremegésem, hogy vajon megeszik-e majd. Nem a visszautasítástól félek, hanem attól, hogy duplán kell főznöm. Na azt nagyon nem kedvelem.
Korábban már készítettem paradicsomos kolbászt, ami mindenkinek ízlett, így bátorkodtam elővenni egy babkonzervet is, remélve, hogy nem fog kibabrálni velem. Imádtam főzni, mert 15-20 percnél nem töltöttem több időt a konyhában. Amikor pedig megjelent az első éhes száj, csak kért egy szedőkanalat. Meg sem lepődött, hogy bab van a tésztában, mintha mindennapos dolog lenne az életünkben. Amúgy szeretik a babot.
Kicsit hosszúra sikerült bevezetőm lényege, hogy ne félj új dolgokat kipróbálni. Ismert alapanyagok újszerű kombinációjával ritkán lehet melléfogni.
Hozzávalók 2-3 főre:
150 g kolbász (nekem házi kulenem volt)
60 g lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
180 g vörösbab konzerv
240 g hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
kb. 1/2 csapott mk só
½ mk oregano
½ mk bazsalikom
1 tk cukor (vagy eritrit)
160 g gluténmentes tészta (én Civita orsótésztát használtam)
Rejtett glutén?!
Ha gluténérzékeny vagy, a kolbász kiválasztásakor alaposan nézd meg a termékcímkét. A hagyományos házi füstölt áruk biztonságosak szoktak lenni, de nagyipari, bolti kolbászokban előfordulhat glutén is.
Hasonló módon figyelj a fűszerekre. Nem minden fűszer garantáltan gluténmentes. A Lucullus garantálja a gluténmentességet.
A gluténmentes babos tészta elkészítése
Tegyél fel 2,5 liter vizet forrni egy teáskanál sóval forrni.
Közben a lilahagymát aprítsd finomra, a fokhagymát szeleteld vékonyra a kolbász vágd kis kockákra.
Tedd egy magasabb falú serpenyőbe a kolbászt és a hagymákat. Nem kell extra zsiradékot hozzáadni, a kolbász zsírja elég lesz.
Ha forr a víz, tedd bele a tésztát, és főz 10-11 percen át (a tészta főzési ideje a tészta típusától függ, mindig olvasd el az elkészítési javaslatot).
Amikor a kolbász zsírjára sült, és a hagyma is megsült, add hozzá a paradicsomkonzervet, a lecsepegtetett babot, és egy deci vizet.
Sózd, fűszerezd szárított oreganoval és bazsalikommal. Ha túl savas, egy pici cukorral vagy eritrittel állítsd be a paradicsom ízét.
Párold 10 percen át.
Ha megfőtt a tészta, szűrd le, és azonnal forgasd bele a mártásba.
TIPP: Még finomabb, ha a forró tésztába keversz egy kis marék rukkolát is.
SZERETED A BABOS ÉTELEKET? A PIKÁNS CHILIS BAB RECEPTEM IS ÉRDEKELHET!
Tetszett a receptem? Kövess a facebook csoportomban is, légy része egy vidám és segítőkész csapatnak!