Az avokádós quinoa saláta csupa szuper élelmiszerből készül. Egészséges, fogyókúrás, és még gluténmentes is. Ezzel az öntettel lesz bomba jó!
A quinoa egy Dél-Amerikából származó, gluténmentes álgabona. Apró pici gyöngyei a magas növény csúcsán teremnek. Annyira jelentős a fehérje, és ásványi-anyag tartalma hogy Peruban és Bolíviában a legfontosabb alapélelmiszer volt, amíg a világ fel nem fedezte. Emellett alacsonyabb a szénhidráttartalma, sok benne a rost, ami előnyös, ha nem szeretnél a kilókkal harcolni.
Ebben a salátában rengeteg értékes és tápláló finomságot rejtettem el. A paprika és a citrusok nem csak színt és ízt visznek az ételbe, de sok-sok C-vitamint is. Az avokádó pedig tele van omega-3 zsírsavval.
Már magában is egy szuper kaja, és szerintem egy ülő munkát végző ember számára főételnek is felfogható, azért egy kis sült csirkemell kockával feldobható. Mivel hidegen a legfinomabb, munkába, suliba, kirándulásra is magaddal viheted. Szóval egy pár perces életmentő étel!
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
A dresszinghez:
1 narancs eszelt héja
1 citrom reszelt héja
5 ek frissen facsart narancslé
1 ek citromlé
2 ek friss apróra vágott koriander
2 csipet só
5 ek olíva olaj
A salátához:
150 g quinoa
1,5 l víz
1/2 mk só
3-4 mandarin
1 piros kaliforniai paprika
1 érett avokádó
½ csokor aprított újhagyma
TIPP: A quinoa alacsony glikémiás indexű álgabona, IR-esek és cukorbetegek is fogyaszthatják. Ha téged is érintenek ezek a betegségek, kerüld a puffasztott változatát, mert abban a formában már gyors felszívódásúvá válik.
A gluténmentes avokádós quinoa saláta elkészítése
Először az öntetet készítsd el.
Egy tálba mérd ki a citrusok levét és reszelt héját, a sót, az olajat, és keverd addig, amíg egy krémes emulziót kapsz. Ez annyit jelent, hogy az olaj és a sav egyneművé válik.
Majd keverd hozzá a finomra vágott zöld koriander leveleket is.
Közben forrald fel a sós vizet a quinoahoz. Amikor forr, add hozzá a gabonát, és főzd 15-20 percen át. Akkor jó, ha puha, megnő, és olyan gyűrűrendszer válik le róluk közép tájt, mint amilyen a Szaturnusz bolygónak van. 🙂
TIPP: A quinoat főzés előtt alaposan öblítsd le, majd bő vízben párold puhára. Ha elkészült, szűrd le. Karakteresebb, diós íze lesz, ha párolás előtt picikét megpirítod pont úgy, mint ha rizst készítenél.
A kész quinoát hűtsd le, majd add hozzá a kifilézett mandarint, az apróra vágott paprikát és újhagymát, végül keverd bele az öntetet.
Legvégül add hozzá a kis darabokra vágott avokádót is.
Tudtad, hogy a narancs más zöldségeknek is jól áll? Próbáld ki a narancsos kelbimbó saláta receptemet is!