Azt mondják, a gyerekek válogatósak. Az én kisebbik fiam akkor egy igazi ínyenc, mert az avokádókrém mindig bejön nála.
A neten sokféle formában láttam már az avokádót elkészíteni. Sütve, töltve, rántva, nem is számolom a lehetőségek sorát. De ha avokádóról van szó, amolyan klasszikus csőlátásúvá válok, és csak is a guacamole, azaz az avokádókrém lebeg a szemem előtt.
Ebben viszont nem ismerek lehetetlent. Gyakorlatilag ahányszor csak elkészítem, annyifélére sikerül. Az eredeti autentikus recept nekem túl darabos, ezért gyakran le is turmixolom (ebben a receptben éppen nem). Ez attól is függ, mennyire érett a gyümölcs. Ha sikerül ideális állagút vennem, akkor elég egy villával összenyomkodni. Egyébként meg megy az aprítóba.
Na de nem szeretnélek kétségek és recept nélkül hagyni, megmutatom, hogy mi kerül biztosan bele a mi avokádókrémünkbe. A koriander egy igen lényeges alkotóeleme, de sajnos ezt friss, leveles formában nem könnyű beszerezni (Metroban lehet próbálkozni, utána le lehet fagyasztani). E nélkül is finom. Azért.
Hozzávalók 3 adaghoz:
2-3 db puha avokádó
1 ek tejföl
½ citrom leve
1 gerezd fokhagyma
só, 15 g lila hagyma
30 g paradicsom húsa
habanero paprika
(opcionálisan 15-20 szál korianderlevél)
gluténmentes tortilla lapok
Vigyázat! Nagyon eteti magát, de próbálj meg féket kötni a szádra, mert az avokádó amellett, hogy szuper egészséges, nagyon kalóriás zöldség is.
A gluténmentes avokádókrém elkészítése
A tortilla lapokat tedd egymásra, majd vágd őket 8-8 cikkre.
Üres, és forró grillserpenyőben süsd őket ropogósra.
A puha avokádót kanalazd ki a héjából, tedd egy keverőtálba.
Locsold meg citromlével, sózd, add hozzá a finomra reszelt fokhagymát, majd törd össze villával.
A hagymát és a habanero paprikát nagyon finomra aprítsd fel. Ha nem kapsz habanero chilit, megteszi másmilyen is. Lényeg, hogy pikáns legyen.
A paradicsom kemény húsát szintén vágd apró kockára.
Keverd össze a hozzávalókat, és tedd 1-2 órára a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.