Az életben a legjobb dolgok a legegyszerűbbek. Bio piacon jártam, friss kecskesajtot láttam, jött vele pár zsenge cékla, a Rita meg összerakta.
Fogadjunk, hogy első blikkre azt gondolnád, ez egy olyan flancos kaja, biztosan jó bonyolult elkészíteni. Az igazság viszont az, hogy ne higgy a szemednek. Az aszalt cékla friss kecskesajttal a legegyszerűbb módja annak, hogy pár perces munkával levegyél mindenkit a lábáról.
Egyedül a cékla aszalása jár némi idővel, de ha el akarod kápráztatni vendégeidet, vagy csak magad szeretnéd kényeztetni, egy ilyen virágba borult sajttál biztosan nyerő választás. A receptben leírt módon aszalhatsz még zellert, édesburgonyát is, amiket önmagukban is rágcsálhatsz, de dekorációs, úgynevezett roppanós elemként is felhasználhatsz különféle ételekhez.
El ne felejtsem. A Metroban szinte mindig lehet ehető virágokat kapni a zöldséges résznél. Ott keresd.
Hozzávalók 3 főre:
250 g zsenge, apró cékla
1 tk jelölten gluténmentes barna rizsliszt
csipet só
csipet őrölt fehér bors
100 g natúr ízű salátalevél
150 g friss (fokhagymás-paprikás) kecskesajt
extra szűz olívaolaj
ehető virágok (pl. snidlingvirág, sarkantyúvirág)
Sütési hőfok: 50
Sütési idő: 2 óra
TIPP: Használhatsz natúr, vagy másmilyen ízesítésű krémes kecskesajtot is. Ehhez a kombinációhoz remekül illik a dió íze, ezért dióolajjal és pirított, durvára tört dióval is tálalhatod.
A gluténmentes aszalt cékla elkészítése
A céklákat hámozd meg, szeleteld olyan vékonyra, amennyire csak tudod.
Egy tálban keverd össze a rizslisztet a sóval és borssal, majd tedd rá a céklaszeleteket.
Keverd el alaposan, hogy a fűszeres liszt bevonja a zöldséget.
A sütőt melegítsd elő 50 fokra légkeveréses fokozaton.
Tedd a céklákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és szárítsd 2 órán át résnyire nyitott sütőajtó mellett.
TIPP: Egy lapos fakanállal könnyen kiékelheted a sütőajtót.
A salátát nagyon könnyű összeállítani.
Tegyél egy marék salátát a tányérra, morzsold rá a lágy, krémes kecskesajtot, szórj rá a cékla csipszből.
Locsold meg extra szűz olívaolajjal vagy dióolajjal, majd dekoráld ehető virágokkal.