Sokak kedvence a kínai édes-savanyú, vagy más néven az ananászos csirke. Por, és konzerv nélkül is pofon egyszerű elkészíteni. Mutatom!
A gluténmentes diétában a rizs (jelölten gluténmentes, azaz nem keresztszennyezett) fogyasztható. Így nagyjából egy csomó étel, amit rizs körettel ennél, szóba jöhet ebben a diétában. A rizst legalább sokan kedvelik, ami ideális, ha több emberre kell főznöd. A fehér rizsnél sokkal egészségesebb választás a barna rizs. Azt ugyan úgy kell párolni, mint a fehéret, de több folyadékkal, és hosszabb ideig.
Ebben az ananászos csirke receptben a sűrítőanyag keményítő, amiből jelölten gluténmentest vásárolj. Használhatsz tápióka-, vagy burgonyakeményítőt is, ami éppen otthon van. Idáig egyszerű is a recept, hiszen ezek az alapanyagok nagyjából minden gluténérzékeny családban megtalálhatók.
A szójaszósz azonban nem mindegy, hogy milyen. A klasszikus szójaszószokban van glutén származék, ezért csak jelölten gluténmentest vásárolj meg. Ez nem olcsó, de legalább nem lesz tőle bajod. A kínai ételekhez viszont nélkülözhetetlen hozzávaló.
Hozzávalók 4 főre:
2 ek olaj (pl. kókuszolaj)
1 db kb. 40 dkg-os csirkemell filé
3 ek gluténmentes szójaszósz
1 nagy húsos kaliforniai paprika
1 póréhagyma
1 közepes friss ananász
2 dl házi csípős ketchup (vagy bolti, pl. Univer)
1 dl alaplé vagy víz
2 dl 100 %-os ananászlé vagy almalé
1 ek gluténmentes kukoricakeményítő
+ köretként rizs vagy barnarizs párolva
TIPP:
- Ha nem találnád elég édesnek, akkor cukorral, vagy édesítővel javíts az ízen.
- Chilivel, illetve őrölt római köménnyel fűszerezve még pikánsabbá teheted a mártást. Ezeket a fűszereket, a folyadékok hozzáadása előtt szórd a ragura, hogy illóolajaik minél jobban kijöjjenek a forró zsiradékban. Én így szeretem, de ha Te ódzkodsz a különleges és pikáns fűszerektől, kövesd az alapreceptet.
A gluténmentes ananászos csirke elkészítése
A kínai ételek egyik titka, hogy mindent elő kell készíteni hozzá. Így maga a sütés-főzés pillanatok alatt meg van, és már ehetitek is a finomságot.
Először darabold fel a zöldségeket: a pórét fél karikára, a paprikát apró kockákra, az ananászt nagyobb kockákra.
A csirkemellet vágd csíkokra, enyhén sózd be.
Az olajon kezd el magas hőfokon pirítani a csirkecsíkokat egy wokban, vagy egy magasabb falú serpenyőben.
Ha szépen megpirultak, add hozzá a zöldségeket.
1-2 percig pirítsd, majd add hozzá a ketchupot és az alaplevet (vagy vizet).
Főzd további 1-2 percen át, majd add hozzá a szójaszószt, és a gyümölcslében kikevert keményítőt is.
Ekkor folyamatos keverés mellett addig főzd a ragut, amíg a keményítő besűríti.
A darabolt ananászt csak ekkor add hozzá.
Ezt követően már húzd le az ételt tűzről, és ne főzd tovább.
Párolt rizzsel, vagy barna rizzsel a legfinomabb.