Szerintem anyukám soha sem evett halat, ennek ellenére bármely halászléfőző versenyen indulhatna ezzel a halászlé recepttel. Azt hiszem, ezt nevezik őstehetségnek. Ez a halászlé passzírozott lével készül, és ízléstől függően lehet friss kenyérrel, vagy főtt tésztával fogyasztani.
De akkor miért és hogyan főz anyu ilyen kafa halászlevet? Apukám szenvedélyes hobbi horgász volt, és nem telt el úgy hét, hogy ne lepett volna meg bennünket hallal. Mivel anyu volt a konyhafőnök, apu meg halrajongó, anyukám rendszeresen készített halételeket úgy, hogy közben mantrázott, és máshová kívánta a halszagot. De a nők, mint tudjuk, képesek felülemelkedni ilyen apróságokon is, és anyu igazán profi halfőzővé vált.
Mivel én Mohácson voltam gimnazista, és ott gyufatésztával ették a halászlevet, mint a bajaiak, én a tésztás változatot jobban kedvelem. Tulajdonképp mindegy mivel, kenyérrel vagy tésztával eszed, a lényeg, hogy gluténmentes legyen. Az, hogy milyen márkájú lényegben mindegy, csak az ízléseden és a pénztárcádon múlik, melyik márkát választod.
A halászlét lehet fagyasztani, ezért mivel nagyon macerás a passzírozás miatt az elkészítse, érdemes jó nagy adaggal főzni belőle. Anyukám külön fagyassza le a levet, és a halszeleteket. Amikor enni szeretnénk a halászléből, kivesz egy jégtömbbé fagyott adagot, felmelegíti, majd akkor főzi bele a pontyfilét.
Hozzávalók egy nagy adaghoz:
4-5 kg halaprólék vegyesen (ponty, harcsa, keszeg, stb.)
1 kg vöröshagyma
10-15 dkg fűszerpaprika (édes erős vegyesen, ízlés szerint)
só
2-3 gluténmentes, tartósítószer mentes halászlékocka
halszeletek
belsőségek (ikra, haltej)
TIPP: Ekkora mennyiséget nem biztos, hogy egyszerre meg tud enni egy család. Javaslom, ami nem kell, fagyaszd le kisebb adagokban, és a halszeleteket csak az éppen szükséges alaplé mennyiségben főzd ki mindig frissen.
Halászlékocka elhagyható, helyette adhatsz hozzá füstölt paprikát, őrölt köményt, őrölt babérlevelet, fokhagymát.
A gluténmentes halászlé elkészítése
A megtisztított halaprólékot tedd fel főni 8 liter vízzel, és a felaprított vöröshagymával.
Amikor láthatóan minden része puhára főtt, kisebb adagokban passzírozd át egy finom szövésű szitán.
Ezt az átpasszírozott levet tedd fel ismét forrni egy másik edénybe. Kb. 5 liter alaplé lesz belőle.
Ezt ízesítsd fűszerpaprikával, sóval, halászlé kockával. Főzd 20-25 percen át.
Ha bírod a csípős ízeket, már ekkor adhatsz a halászléhez csípős paprikát is.
Forrald be az ízesített alaplevet, majd tedd bele a megtisztított halszeleteket, és a belsőségeket.
Gyakorlatilag ezt követően percek alatt elkészül a halászlé.