A gluténmentes diós krémes egy igazi ünnepi csemege. Bár nem mondható el róla, hogy az elkészítése csupán néhány percet venne igénybe, az eredmény minden befektetett percet megér. Ez a különleges desszert olyan ízélményt nyújt, amely után a vendégek biztosan el akarják majd kérni a receptjét. A rizslisztből készült piskóta olyan finom és könnyű, hogy szinte észrevétlen marad, hogy gluténmentes alapanyagokból készült.
A diós krémes gluténmentesen is mennyei finom. Elkészítése során a pirított dió gazdag és karakteres ízét a finom kakaós krém emeli ki, egy tökéletes harmóniát alkotva. Az, hogy egy sütemény gluténmentes, korántsem jelenti azt, hogy kompromisszumot kellene kötni az ízvilág terén. Ez a gluténmentes diós kocka az egyik bizonyítéka annak, hogy a gluténmentes sütemények is lehetnek ellenállhatatlanul finomak, és még jól is néz ki.
Ennek a gluténmentes diós süteménynek a variálhatósága lehetővé teszi, hogy tej-, és cukormentesen is el tudd készíteni, ha a diétád ezt igényli, vagy csak spórolnál a cukorral járó extra kalóriákkal. Legyen szó akár egy különleges alkalomról vagy csupán egy hétvégi családi ebédről, ez a gluténmentes diókrémes szelet garantáltan mindenkit lenyűgöz majd. Az ízletes diós töltelék és a lágy piskóta kombinációja egy igazi ínyenc élményt nyújt.
Hozzávalók a diós krémes süteményhez
Hozzávalók a piskótához (kb. 30×40 cm-es tepsi):
6 db M-es tojás
60+60 g kristálycukor (vagy ugyanennyi eritrit + 1 ek 1:4 édesítő)
130 g barna rizsliszt (sima rizsliszt is megfelelő)
2 g szódabikarbóna
1,5 g útifűmaghéj liszt (opcionális)
15 g cukrozatlan, jelölten gluténmentes kakaópor
Hozzávalók a krémhez:
300 g vaj (vagy margarin, ha nem ehetsz tejterméket)
300 g porcukor (vagy por eritrit)
80 g vaníliás pudingpor (2 csomag)
500 ml tej (vagy növényi ital, pl. mandulaital)
+ 30 g vaj vagy margarin
300 g pirított, darált dió
40 g cukrozatlan, gm kakaópor
A dekoráláshoz:
kakaópor
A gluténmentes diós szelet elkészítése lépésről-lépésre
- A piskótához válaszd szét a tojásokat.
- A tojássárgákat keverd fehéredésig a cukor vagy az édesítő felével.
- A tojásfehérjéket a cukor vagy az édesítő másik felével verd kemény habbá.
- A lisztet keverd össze a kakaóporral, a szódabikarbónával és az útifűmaghéj liszttel (nem rosttal). Az útifűmaghéj liszttől kevésbé lesz morzsalékos a tészta, jobban köti a nedvességet. A szódabikarbóna pedig segít szépen felemelkedni a piskótának.
- A tojáshabot 2-3 részletben keverd bele óvatosan a tojássárga krémbe. Majd a lisztet is több részletben keverd hozzá egy habverő segítségével. Óvatosan, hogy a hab ne törjön meg. Nem szabad túlkeverni!
- A tepsit béleld ki egy szilikonos sütőpapírral, öntsd rá a masszát.
- 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben süsd tűpróbáig, nagyjából 20-25 percen keresztül.
- Ha készen van, a tetejét szórd meg vékonyan rizsliszttel, fordítsd a tetejével lefelé az asztalra. Amikor langyos, vedd le a sütőpapírt, és hűtsd ki teljesen.
- Sütőpapírral együtt tedd vissza a tepsibe.
- A gluténmentes diós krémes krémjéhez 150 g diót piríts meg üres egy serpenyőben. Ha kihűlt, daráld le.
- A porcukrot vagy poreritritet szitáld át.
- A szobameleg vajat (vagy margarint) tedd egy keverőtálba és kezd el egy robotgép segítségével habosítani.
- Akkor add hozzá kisebb mennyiségben a porcukrot, ha a vaj már kifehéredett.
- A pudingport öntsd egy kevés tejjel egy gyorsforralóba. Keverd csomómentesre. Majd öntsd hozzá a maradék tejet is.
- Addig főzd, amíg sűrű puding állaga lesz. Sűrűbb lesz, mint a klasszikus puding. Ekkor keverd bele a 30 g vajat.
- Ha elkészült, folyamatos kevergetés mellett hűtsd le. (Azért kell kevergetni, hogy ne bőrösödjön meg és a krém selymes maradjon):
- Ha teljesen lehűlt, add a vajkrémhez! Keverd további 2 percen át, majd keverd bele a darált diót és a kakaóport.
- Kend el a krémet egyenletesen a piskóta tetejére, fedd le folpackkal, és hagyd egy éjszakán át dermedni a hűtőben.
- Másnap szórd meg a tetejét kakaóporral.
Ezek a receptjeim is érdekelhetnek!
Gluténmentes zserbó falatka
Gluténmentes csokis cookie ch csökkentett
Gluténmentes diós keksz