A csirkemell meggymártással egy olyan étel, amely számomra egyszerre jelent gyermekkori nosztalgiát és felnőtt kulináris élvezetet. Emlékszem, milyen különleges ünnepi ebéd volt ez a menzán: a főtt hús, a krumplipüré és a meggymártás hármasa. Mindig könnyekbe lábadt a szemem, amikor a többiekkel együtt vártam az ebédlő előtt a soromat. A levegőben éreztem a fahéj illatát, ami a meggymártás szíve és lelke, és amit olyannyira szeretek.
Barna rizs – a meggyszósz tökéletes párja
Felnőttként már a barna rizzsel készített változatot részesítem előnyben. Miért? A barna rizs gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban a fehér rizsnél. Ráadásul lassabban emészthető, így hosszabb ideig tartó teltségérzetet ad. Ez a csirkemell meggymártással recept végtelenül egyszerű, mégis ízletes és tápláló, és nem csak a gluténérzékenyek, hanem mindenki más is imádni fogja. Különösen, ha barna rizzsel tálalod.
Készítsd el ezt az ételt, és éld át újra gyermekkori emlékeidet egy modern, egészséges fordulattal!
Így készül a csirkemell meggymártással
Hozzávalók a húshoz 3-4 főre
2 db csirkemell filé
só
tört bors
olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
3-4 ágacska kakukkfű
Hozzávalók a meggyszószhoz:
1000 g (1 kg) mirelit, magozott meggy
víz
cukor ízlés szerint
fahéj
szegfűszeg
1 db citrom
1 ek gluténmentes kukoricakeményítő
A csirkemell meggymártással készítése lépésről-lépésre
- A mirelit meggyet még fagyosan tedd egy fazékba. Öntsd fel annyi vízzel, hogy körülbelül 4-5 ujjnyi magasan ellepje. Ez biztosítja, hogy a meggymártás valóban szószos legyen a végén.
- Ízesítsd cukorral, citromhéjjal, citromlével és a választott fűszerekkel. A cukor mennyiségét az ízlésed szerint változtathatod. Én körülbelül 3-4 evőkanálnyit tettem bele. Ha cukormentes diétát követsz, használhatsz édesítőszert is.
- Főzd meg a meggyet. Fontos, hogy a gyümölcs megpuhuljon és a főzővíz átvegye a meggy ízét és színét.
- Ha a meggy megfőtt, keverj ki keményítőt egy merőkanál hideg vízzel. Adj hozzá a meleg meggyléből is pár evőkanálnyi mennyiséget. Majd sűrítsd be vele a mártást.
- Ha besűrűsödött, hagyd langyosra hűlni a meggyszószt, hogy az ízek még jobban összeérjenek.
- Közben szeleteld fel a csirkemellet. Figyelj arra, hogy a csirkemell szeletek nagyjából egyforma vastagságúak legyenek. Így egyenletesen és egyszerre sülnek meg a serpenyőben.
- Fűszerezd a hússzeletek mindkét oldalát sóval, borssal.
- Vágd vékony szeletekre a fokhagymát.
- Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat.
- Helyezd a fűszeres hússzeleteket a serpenyőbe, és süsd minden oldalukat pirosra. Közben helyezd a csirkemell szeletek közé a fokhagymát és a kakukkfüvet is.
TIPP: Az ételhez remekül passzol a párolt barna rizs. A barna rizst ugyan úgy kell párolni, mint a fehéret. A pároláshoz azonban háromszoros vízmennyiségre van szükség (űrmérték szerint), és kb. 40-45 perc kell, hogy elkészüljön. Kicsit tovább tart időben elkészíteni, de megéri, mivel tele van rostokkal.
Ezek a receptek is érdekelhetnek:
Így készül a tökéletes egyben sült csirke
Mustáros csirkemell brokkolis burgonyapürével
Gluténmentes csirke nuggets
Csatlakozz Facebook csoportomhoz is, hogy mindennap kapj egy újabb inspirációt a sütésre, főzésre!