Elárulok egy titkot. A fekete rizspuding, amit most bemutatok, nem csak egy egzotikus, ízletes édesség, hanem egy igazi tápanyagbombával felérő fogás. Éppen ezért a Távol-Keleten sokan reggelire szeretik fogyasztani.
Hiszen nem csak az a lényeg, hogy reggelizzünk, hanem az is, hogy milyen alapokra helyezzük a napunkat. Gondolj csak bele, milyen jó érzés lehet egy ilyen finom és tápláló finomsággal kezdeni a napot!
A fekete rizs – ezért fogyaszd gyakrabban
A fekete rizs nem csak egy szuper élelmiszer, hanem igazi vitamin- és ásványianyag kincsesbánya. Olyan jó hatással van az egészségünkre, mint a fekete áfonya. A titka? Az antocián nevű antioxidáns, amiben bővelkedik, és aminek köszönhetően ilyen csodálatos fekete színe van.
A fekete rizs gazdag rostokban, E-vitaminban és ugyanabban az antioxidáns hatású antocianinban, amit a fekete áfonyában, lilakáposztában, cseresznyében, gránátalmában, vörös szőlőben és padlizsánban is megtalálunk. Ezt a csodás színét az áztatás és a főzés során részben elveszíti. A majdnem fekete színből csodás padlizsánlila színűre változik, mire puding formájában kanalazni kezded.
Ami a rizspuding főzését illeti, ne aggódj, nem bonyolultabb, mint egy átlagos tejberizs elkészítése. Csak arra figyelj, hogy ne hagyd magára a rotyogó rizst, különben kifut, és akkor rendesen takaríthatsz utána. És egy fontos tipp: a főzés előtt áztasd be a fekete rizst legalább 24 órára, hogy biztosan puha és finom legyen.
A fekete rizsből lehet édes pudingot és sós köretet is készíteni. Ebben a receptben a rizspuding elkészítését mutatom be.
A fekete rizspuding készítése
Hozzávalók 3 adaghoz:
100 g fekete rizs
víz
100 ml kókusztejszín
40 g pálmacukor
gyümölcsök tetszés szerint (mangó, banán, mandarin, eper, málna stb.)
Ha nem ehetsz cukrot?
Az autentikus receptbe pálmacukor kerül. Ezt a reszelhető, tömbös cukrot ázsia boltokban lehet kapni, Ha nem biztonságos a fogyasztása, használj helyette melaszos nádcukrot. De mi a helyzet, ha semmilyen cukrot sem eszel? Nos ebben az esetben használj édesítőt. A végeredmény kicsit más lesz, de a beltartalom megmarad.
A gluténmentes fekete rizspuding készítése lépésről-lépésre
- Áztasd be a fekete rizst négyszeres mennyiségű vízbe 24 órára. Ezt azért kell megtenned, mert a fekete rizs keményebb, és így könnyebben megpuhul a főzés során.
- Miután lejárt az áztatási idő, szűrd le róla az áztató vizet, és két és félszeres mennyiségű vízben párold puhára. Ez körülbelül 25-30 percet vesz igénybe. Fontos, hogy a főzési időt pontosan tartsd be, hogy a rizs megőrizze tökéletes állagát.
- Amikor már csak 10 perc van hátra a főzésből, reszeld bele a pálmacukrot, és add hozzá a kókusztejszínt. Ez adja majd meg a pudingnak azt az ellenállhatatlan ízvilágot.
- Fedő alatt párold tovább a rizst. Így biztos lehetsz benne, hogy minden íz és aroma a helyén marad.
- Táldalod a rizspudingot langyosan, friss gyümölccsel díszítve, és ha szeretnéd, még egy kis kókusztejszínnel is meglocsolhatod. Ez az utolsó simítás teszi igazán különlegessé az ételt.
A további receptek is érdekelhetnek:
Gluténmentes palacsintatorta – túró rudi ízű
Gluténmentes banános amerikai palacsinta
Csatlakozz Facebook csoportomhoz, ismerkedj, tanulj, barátkozz!