A gluténmentes sajtos rúd non plus ultrája. Vannak olyan sajtos rudak, aminek a tetejére szórnak egy kis morzsányi sajtot, más receptekben a tésztába is kerül valamennyi. Na de ennyi?!
Igen, jól látod. Ebben a felállásban a sajt van a dobogó tetején. Kisülve először lágyan olvad, majd sül. Mit sül, pirul, a végén ropog. És minél többféle sajtból készíted, annál ellenállhatatlanabb.
Egy esti filmnézés mellé, vagy az ünnepi asztal sós királyaként ez a gluténmentes sajtos rúd mindig bevethető. Amit különösen kedvelek ebben a receptben, hogy itt nyugodtan lehet kis rondácska az aprósütemény. Pont ez a lényeg, hogy kedve szerint nyúljon, alakuljon, és végül a maga tökéletlen tökéletességében nyerje el végső alakját.
Szerintem karácsonyra meg is sütöm.
Hozzávalók:
150 g jelölten gluténmentes zabliszt vagy barna rizsliszt
1 tk só
1 mk őrölt köménymag (Lucullus)
30 dkg finomra reszelt sajt (karaván, trappista, gauda vegyesen)
3 db M-es tojásfehérje
A gluténmentes sajtos rúd elkészítése
A tojásfehérjéket villával lazán verd fel.
Keverd a lisztbe a fűszereket.
Reszeld finomra a hűtő hideg sajtokat, és morzsold a fűszeres lisztbe.
Majd add hozzá a lazán felvert tojásfehérjéket, és gyúrd egynemű masszává.
TIPP: Mivel a tojásfehérjék nem egyforma mennyiségűek, előfordulhat, hogy szükséges lesz még egy kis lisztet gyúrni a masszába, hogy ki tudd nyújtani.
Csomagold folpackba a tésztát, és pihentesd egy órát a hűtőben.
A pihentetett tésztát vágd két részre, majd vékonyan lisztezett sütőpapíron nyújtsd mindegyiket 1 cm vastagságúra.
Végül egy derelyevágóval csíkozd fel.
A csíkokat tedd sütőpapírral bélelt tepsire megfelelő távolságot hagyva egymástól, mert a sajt olvadni fog.
190 fokos előmelegített sütőben addig süsd, amíg a sajtos rudak arany barnára nem sülnek. Kb. 20 perc.
A rudakat a sütőpapírral együtt húzd le a tepsiről, és így hagyd kihűlni.
EZ A RECEPTEM IS ÉRDEKELHET: Gluténmentes linzer gesztenyeliszttel
Csatlakozz facebook csoportomhoz, legyél tagja egy segítőkész csapatnak! A cikk jobb felső sarkában iratkozz fel a hírlevelemre, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a hírekről!
Köszi szépen, jól néz ki, de véletlenül a képen nincs megszórva lenmaggal is ? Mindenestere gyönyörű! 🙂