Karácsony közeledtével a gluténmentes linzer receptek is előkerülnek. Nálam ez a gluténmentes linzer szerepel előkelő helyen.
Bár a karácsony a dőzsölésről szól leginkább, én kifejezetten kedvelem ilyenkor is előnyben részesíteni az egészségesebb receptúrákat. Gluténmentes linzert számtalan lisztkeverékből, sőt még alaplisztből is el lehet készíteni, de ha szeretsz kísérletezni, és a különlegesen finom ízek rajongója vagy, akkor ez a gesztenyeliszttel megbolondított variáció garantáltan tetszeni fog.
A gesztenyeliszt a méltánytalanul elhanyagolt alapanyagok között szerepel, holott az omlós tésztáknak különleges ízt, és jó tartást is ad. Igaz, nem tartozik az olcsó megoldások közé, na de karácsonykor megéri egy kicsit beáldozni.
Mikor, ha nem ilyenkor?
Ezt a kekszet lekvárral is összetapaszthatod, vagy csokoládéba márthatod. Szúrhatod bármilyen formájúra.
A lényeg és a titok az, hogy tartsd be a sütési időt, hőfokot, és ne nyúlj addig hozzájuk, amíg ki nem hűltek.
Hozzávalók 20-25 töltött kekszhez:
160 g jelölten gluténmentes barna rizsliszt
40 g jelölten gluténmentes gesztenyeliszt
60 g jelölten gluténmentes burgonyakeményítő
csipet só
70 g porcukor
100 g vaj
1 db M-es tojás (egész)
+ savanyú lekvár
A gluténmentes linzer elkészítése
Először vedd a liszteket és egy tálban keverd őket össze alaposan. Add hozzá a sót is, keverd át újra. Fontos, hogy a különböző lisztek egységesen eloszoljanak a keverékben.
A hideg vajat (vagy ha tejmentesen étkezel LIGA margarint) vágd kisebb kockákra, és gyors mozdulatokkal morzsold a lisztes keverékbe.
Ha már morzsalékos, keverd bele a porcukrot is, morzsold egy kicsit, de ne hagyd, hogy a vaj megolvadjon.
Végül üsd rá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrd egyneműre.
A tésztát csomagold folpackba, és pihentesd 30 percet a nyújtás előtt.
A sütőt melegítsd 170 fokra légkeveréses fokozaton.
A tésztát egy szilikonos sütőpapíron vagy szilikonlapon nyújtsd kb. 3-4 mm vastagságúra.
4 cm átmérőjű kiszúróval formázd meg a korongokat.
Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 8-9 percen át.
Ha letelt az idő, vedd ki, csúsztasd le a papírral együtt a kekszeket a sütőlemezről, és már küldheted is a sütőbe a következő adagot.
TIPP: A leeső tésztadarabokat gyorsan gyúrd át, pihentesd a hűtőben, majd formázd.
Ha lekvárral tapasztod a linzereket, várd meg, amíg teljesen kihűlnek.
Nagyjából 1 napot érdemes állni hagyni a korongokat, hogy a tészta felszívja magába a lekvárt.
Nagyon finom!
Oda vagy a csokis kekszekért is? EZ A RECEPTEM IS ÉRDEKELHET: Csokis-diós keksz.
Csatlakozz facebook csoportomhoz is, legyél tagja egy segítőkész csapatnak!
Kedves Rita!
Szeretném kipróbálni a recepteket, de sajnos csak kukoricakeményítő van itthon. Ezzel lehet helyettesíteni szerinted a burgonyakeményítőt?
Köszönöm!
Dóra
Kedves Dóra! A linzer esetében inkább a kukorica vagy a tápióka keményítőt ajánlom.
Üdvözlettel: Rita