A cukor és gluténmentes gesztenyetorta készítése könnyebb, mint gondolnád. Az eredeti cukrász recept mentes verzióját most megmutatom, hogy töredékáron élvezhesd családoddal vagy barátaiddal ezt a fantasztikus cukrászsüteményt.
Hozzávalók a piskótához (20-22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához)
7 db M-es tojás
130 g eritrit
5 g paleo negyedannyi édesítő
160 g barna rizsliszt
13 g gluténmentes cukrozatlan kakaópor
TIPP: Édesítő helyett 140 g finom szemű kristálycukrot is használhatsz.
Hozzávalók a krémhez:
250 g jelölten gluténmentes gesztenyemassza (Pl. Maroni)
50 g por eritrit
2-4 cl rum (opcionális)
600 ml 30 %-os tejszín
A dekoráláshoz:
64 g gluténmentes gesztenyemassza
olvasztott jelölten gluténmentes csokoládé
A cukor és gluténmentes gesztenyetorta elkészítése
Először a piskótát készítsd el, és hűtsd ki teljesen. Végül vágd 3 rétegre.
Előfordult már veled, hogy nem sikerült a piskótád? Olvasd el tanácsaimat, hogy soha többet ne forduljon veled elő ilyen többet. Ebben a cikkben mindent megtudsz a piskóta sütéséről: igen hosszú anyag, ezért nem ismétlem meg itt.
HIBÁK, AMIKET NE KÖVESS EL PISKÓTASÜTÉS SORÁN
A gesztenyemasszát reszeld le.
TIPP: Fontos, hogy rendesen fel legyen engedve, és legalább egy órát álljon felhasználás előtt a konyapulton. Így könnyebb lesz krémesíteni.
Keverd hozzá az átszitált por állagú édesítőt, és opcionálisan a rumot.
Ha gyerekeknek készül, természetesen mellőzd az alkoholt.
FONTOS: A hideg (nagyon hideg), minimum 30 %-os tejszínt verd kemény habbá. Sokszor azért nem lesz kemény a hab, mert nem elég zsíros és szobahőmérsékletű. A tejszínt tehát csak akkor vedd ki a hűtőből, mielőtt felvernéd. A habverés során folyamatosan figyeld az állagát, nehogy kicsapódjon a zsír és a savó. A habveréskor ne kalandozzon el a figyelmed!
Ha elkészült a hab, egy nagyobb habkártyányi mennyiséget adj a gesztenyés masszához és keverd lazára.
Majd 2-3 részletben, gyors, határozott mozdulatokkal keverd bele a maradék habot.
FONTOS! Ne kevergesd sokáig, mert a tejszín könnyen megfolyik, és tönkremegy!
Úgy kell beosztani a krémet, hogy maradjon a torta bevonására, és a habrózsákhoz is.
Tegyél félre egy kis habkártyányi krémet, tedd habzsákba a megfelelő kinyomóval együtt.
Tortalaponként egy BŐ habkártyányi krémet kenj el tortakenővel, és minden rétegnél kenj a krémből a torta oldalára is picit.
Végül vond be a tortát, az oldalát pedig egy recés habkártyával dekoráld (a torta oldalához nyomod, szinte lapítod, majd a tortatálat mozgatva, forgatva berácsozod anélkül, hogy felemelnéd a kártyát).
A habzsákból 16 habrózsát nyomj, mindig egymással szemben, így nem ronthatod el.
A dekoráláshoz mérj ki 16 darab 4 grammos masszát (igen, ennyit), és formázd csepp alakúra.
A csepp szélesebb felét mártsd félig olvasztott csokoládéba, majd tedd sütőpapírral bélelt tányérra, és dermeszd ki a hűtőben.
Végül tedd a gesztenyeszíveket a habrózsákra, és pihentesd a tortát 2-3 órán át a hűtőben.
Gyere és csatlakozz facebook csoportomhoz, ahol sok háziasszonnyal együtt megosztjuk receptjeinket és tapasztalatainkat!