Ki nem állhatom a „hamis” recepteket, de ez a hamis bundás kenyér formájában és ízében pont olyan, mint az eredeti. Nem tudok belekötni.
Előre jelzem, hogy nem én találtam fel ezzel a recepttel a spanyolviaszt. Igazából, most, hogy utána olvastam, „ezer” éve ismert főleg a paleo, a ketogén és a szénhidrátcsökkentett diétában. Mivel rengeteg hivatkozást láttam a hamis bundás kenyér készítéséhez, egyiket sem választom, elmesélem inkább azt, hogyan jutottam valójában a recept birtokába.
Az van, hogy egy jó ideje megint egyedül nyomom a rockot, főként nőként. Az elmúlt hónapokban viszont úgy döntöttem, hogy nyitok az ismerkedés felé, ki tudja, lehet, hogy az ölembe hullik a sült galamb, vagy jelen esetben a hamis bundás kenyér receptje. Egy alkalommal egy kedvesnek tűnő férfival sikerült egy közös témát találnunk, a főzést. Már ezért megérte az a kis idő, hiszen azóta sem tudok lekattanni erről a pofon egyszerű hamis bundás kenyérről, amihez – nem fogod elhinni – NEM KELL KENYÉR.
Bevallom hősiesen a recept hallatán nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek, és egészen furcsa gondolatok is megfordultak a fejemben. Az egész egy protein- és rostbomba, amihez egész nap dönteni kell magadba a vizet, nehogy elakadást okozzon.
A lényeg a lényeg, gluténmentes, gyakorlatilag semmi szénhidrát nincs benne, biztosítod vele a napi rostbevitelt, és egy 5 éves is el tudná készíteni, ha odaengednénk a tűzhely mellé.
Néhány gondolat a kalóriákról és a rostokról
Mivel én pár hónapja nagyon odafigyelek a bevitt kalóriákra, nekem ez a recept pont kapóra jött. Már nagyon untam a főtt tojás-tökmagolaj kombót, pedig finom, meg el vagyok vele délig, csak hát uncsi.
Szóval ez a hamis bundás kenyér olyan finom, olyan jó állagú, hogy nem tudok semmi kifogásolni valót találni benne. És hogy még a formája is egy kenyérkaréjra hajaz, már csak hab a tortán.
FONTOS!
Nézzük a tápértékeket és amit az útifűmaghéj fogyasztásról tudni érdemes.
Egy L-es vagy XL-es tojás kalóriatartalma is maximum 78 kcal, egy M-es tojásé pedig 50-60 gramm. Olajban sütve ez a duplájára is nőhet. Az útifűmaghéjban is van kalória, de elenyésző a kenyérhez képest. Rosttartalma viszont extra magas: 100 grammban 85 gramm!!!
Az útifűmaghéjjal ezért óvatosan kell bánni, mert az ajánlott napi rostbevitel 30 gramm. Mivel sok más egyebet is fogyasztunk (zöldség, gyümölcs, gabonák egyéb), amiben van rost, könnyen át lehet esni a ló túlsó oldalára. Azt is gondolhatod, hogy ezzel a csoda porral oldod meg a mindennapos rostfogyasztásod nagy részét, de ne tedd!!! Zöldségre szüksége van a szervezetednek. Azért ez a hamis bundás kenyér időnként nyugodtan benézhet, csak igyál mellé sok vizet.
Hozzávalók 2 szelethez:
2 db X-es vagy XL-es tojás (vagy 3 db M-es)
10 gramm (jelölten gluténmentes) útifűmaghéj
nagy csipet só
1 gerezd reszelt fokhagyma (opcionális)
1 csapott kacsazsír (vagy más zsiradék) a sütéshez
A gluténmentes hamis bundás kenyér elkészítése
Üsd a tojásokat egy tálba.
Sózd, ha pikánsan szereted, adj hozzá egy gerezd reszelt fokhagymát.
Adj hozzá 10 g útifűmaghéjat (kb. 2 csapott ek, de inkább MÉRD KI), és verd fel, mintha egy omlettet készítenél elő. Az a lényeg, hogy a veréssel a lehető legtöbb levegőt bevigyél a masszába.
Hagyd 10 percet állni, hogy a rostok fel tudják venni a tojás víztartalmát és egy zselét kapj.
Nagyon undi, de megéri!
Egy serpenyőben hevítsd fel a zsiradékot.
A masszát két adagban öntsd a forró zsiradékra.
A cucc valahogy ösztönösen úgy terült nálam, mintha egy szelet kenyér lenne, de ha nem így történnek, akkor egy kanál domború felével az első másodpercekben formára is igazíthatod.
A receptbe nem kell szódabikarbóna, mert ha felvert tojásban van elég levegő, hogy szépen megemelkedjen.
Ha az alja szép aranybarna, fordítsd meg, és süsd meg a másik oldalát is. 1-2 perc az egész.
Szedd ki konyhai papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges zsiradékot, majd edd meg sok friss zöldség társaságában.
Ha elkészíted a receptet, és ízlett, KÉRLEK, írd meg ide a recept alá a blogon (is)! Köszönöm.
Csatlakozz facebook csoportomhoz, legyél tagja egy segítőkész csapatnak! A cikk jobb felső sarkában iratkozz fel a hírlevelemre, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a hírekről!
Már többször csináltam,itt találtam nálad. Nagyon szeretem, köszönöm az infót a rost tartalom miatt…
A víz ivást a bundikenyér után a kétszeresére emeltem.
Tényleg olyan, mint a bundáskenyér! ? Habár így is picit torokszorító az útifűmaghéj, de egy korty vízzel túl lehet rajta lendülni. ? Köszi a receptet!