Ki mondta, hogy a cukkinikrémleves unalmas?! Mutatom, hogyan tedd ízében és látványában is ellenállhatatlanná.
A cukkiniről köztudott, semleges az íze. Pont ezért lehet nagyon sokféle módon és ételhez felhasználni, még süteményekbe is. A legtöbben viszont krémlevesként ismertük meg, ami lássuk be, önmagában nem egy nagy etvasz. A cukkinikrémleves szerintem akkor lesz feledhetetlen, ha ízeiben és látványban is felturbózzuk.
Ebben a cukkinikrémlevesben két részre bontanám az ízélmény faktorokat. Egyfelől a szárított gomba és a spenót már önmagukban is különlegessé teszik ezt a levest. Másfelől az élvezeteket mindig lehet fokozni. Ha egy ünnepibb alkalommal kis dologgal szeretnél nagyot villantani, akkor ezt a krémlevest dekoráld tört pisztáciával és pisztáciaolajjal. Garantáltan leesik mindenki álla tőle.
Nos tudom, a pisztáciaolaj nem egy hétköznapi alapanyag, de van másik, ami meg igen. Ez pedig a tökmagolaj. Nyugodtan csepegtess egy kis tökmagolajat a levesre, és máris a mennyországban érezheted magad.
Hozzávalók 4 adaghoz:
60 g főzőhagyma
2 kis gerezd fokhagyma
350 g saláta cukkini
só
tört bors
10 g szárított rókagomba 150 ml vízbe áztatva
600 ml víz vagy zöldségalaplé
1 tk jelölten gluténmentes kukoricakeményítő
150 ml tejszín
50 g vaj
100 g bébi spenót
Opcionális:
60 g pisztácia
4 tk pisztáciaolaj vagy tökmagolaj
Mi van, ha nem eszel tejterméket ?
A tejszínt ebben a levesben növényi krémmel, zabkrémmel, rizskrémmel helyettesítsd. A vaj kihagyható, margarint nem tennék bele és kókuszolajat sem. A vaj csupán a krémleves selymesítésére szolgál és persze extra ízt ad neki, de elhagyható, ha a diétádban nem megengedett.
A gluténmentes cukkinikrémleves elkészítése
A rókagombát (vagy más aromás szárított gombát) áztasd be egy éjszakára.
A hagymát aprítsd fel, a fokhagymát reszeld le, a cukkinit vágd kisebb darabokra.
A zöldségeket tedd egy fazékba, öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi őket.
Sózd borsozd, és főzd 15 percen át.
Ha elkészült, add hozzá a beáztatott gomba levét a maradék vízzel együtt, és turmixold selymesen krémesre.
A keményítőt keverd ki kevés hideg vízzel, adj hozzá 1-2 kanállal a meleg levesből, majd csorgasd a levesbe. Folyamatos keverés mellett sűrítsd be, majd húzd le a tűzről a levest.
Ekkor add hozzá a vajat, végül a tejszínt is, de már ne főzd.
A spenótot a még forró, de már nem fővő levesbe keverd, és hagyd, hogy összeessen.
A kisebb darabokra vágott, áztatott rókagombát már a kész levesbe keverd bele.
Tálaláskor tört pisztáciával és pisztácia olajjal teheted még különlegesebbé.
TE IS ODA VAGY A CUKKINIÉRT? EZEK A CUKKINI RECEPTEK IS ÉRDEKELHETNEK!
Kövess facebook csoportomban, és figyeld a tippjeimet! Legyél tagja egy segítőkész vidám csapatnak!