Sietős háziasszonyként a chilis bab készítését sem bonyolítom agyon. Így készül a fél órás ízbomba, amit a gyerekeim is imádnak.
Kicsit utána olvasgattam a chilis bab eredetének, amit sokan chili con carne néven is jelölnek. Hát kiderült, hogy az utóbbiban se bab, se kukorica, se paradicsom nem volt. A texasi cowboyok „gyulyása” volt az 1800-as években. A chili con carne annyit jelent hús csilivel. Állítólag azért tettek bele felettébb sok csilit, hogy elnyomják a raguba került mókus és mindenféle állatka karakteres ízét.
Manapság megszámlálhatatlan variációban készül a csilis bab, de állítólag a hagyma, a fokhagyma, a római kömény és a csili nem hiányozhat belőle. Azt is mondják, hogy minimum 2, de inkább több órán át kell főzni az „igazi” csilis babot.
Megvallom őszintén, nekem erre nincs időm, ezért konzervbabból készítem, ami jelentősen lecsökkenti a főzési időt. Mi nagyon szeretjük a gyerekeimmel az intenzív fűszereket, így az én csilis babom kicsit merész, de megér egy próbát.
Hozzávalók 3-4 főre:
1 fej vöröshagyma (80 g)
3 gerezd fokhagyma
1 ek zsír vagy 2-3 ek olaj
2 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt koriandermag
chili ízlés szerint (nálunk jó sok)
1 mk fűszerpaprika
450 g darált marhahús
1 doboz vörösbab konzerv
1 doboz édes csemegekukorica
1 db hámozott és darabolt paradicsomkonzerv
1 ek ketchup
1 tk só
Hozzávalók a salátához:
1 szál kígyóuborka
150 g tejföl
1 kis csokor g friss zöld koriander levél
csipet só
lime leve ízlés szerint
A gluténmentes chilis bab elkészítése
A vöröshagymát aprítsd finomra, a fokhagymát vágd vékony szeletekre.
Egy magasabb falú serpenyőben kezd el a vöröshagymát a zsíron dinsztelni. Önts rá fél deciliter vizet, hogy megpuhuljon.
Amikor a zsírjára fő, add hozzá a fokhagymát, az őrölt koriandert, római köményt, a fűszerpaprikát és a finomra vágott csilit.1 percig pirítsd, majd add hozzá a daráld marhahúst.
Folyamatosan kevergetve addig párold, amíg a hús kifehéredik.
Ekkor add hozzá a babot, a kukoricát, a hámozott és darabolt paradicsomkonzervet és a ketchupot, és egy deciliter vizet is. Sózd.
Rotyogtasd 15-20 percen át.
Közben vágd kisebb darabokra az uborkát héjastól.
A korianderleveleket aprítsd nagyon finomra, lehetőleg pépesre.
Majd keverd össze a tejföllel. Sózd és lime lével ízesítsd.
Jó étvágyat hozzá!
EZ A RECEPTEM IS ÉRDEKELHET: PIKÁNS VÖRÖSBAB FŐZELÉK
Csatlakozz facebook csoportunkhoz, legyél részese egy segítőkész és baráti csapatnak!