Ha már unod a tojásrántottát, a koreai tojásos reggeli garantáltan egy kis izgalmat visz a mindennapjaidba. Mutatom, hogyan készítsd el!
A magyar ember étrendéjben a tojás a sor elején áll. Esszük keményre és lágyra főzve, omlettnek, rántottának, buggyantva, és sorolhatnám. Most rátaláltam egy koreai elkészítési módra, ami nem más, mint a vízfürdőben való gőzölés. Az állaga a panna cottára hasonlít, illetve kicsit a tofuéra. Sonkás kellel, és retekkel tálalva kitűnő ünnepi, hétvégi reggeli.
Szereted a tojásos reggeliket és a különleges elkészítési módokat? Próbáld ki a francia oeuf en cocotte-ot vagy a pikáns huevos rancherost is.
Hozzávalók 3 adaghoz:
3 db M-es tojás
225 ml víz
1 csapott mk só,
víz a gőzöléshez
3 tk jelölten gluténmentes szezámpehely
2 szál újhagyma
A kelhez:
150 g kelkáposzta
3 vékony szelet füstölt parasztsonka
½ ek olívaolaj
bors
1 tk borecet
+ hónapos retek és tört bors
A gluténmentes koreai tojásos reggeli elkészítése
Tedd a tojásokat egy keverőtálba a vízzel és a sóval együtt.
Vegyél 3 hőálló formát (felfújt forma, vagy kisebb süveg) és oszd el bennük a tojást egyforma mennyiségben.
Ügyelj arra, hogy a formákban maradjon 2-3 ujjnyi rész szabadon.
Vegyél egy akkora lábost, amibe bele tudod állítani a formákat.
Önts bele annyi vizet, hogy ha beleállítod a formákat, nem lepje el őket, de a tojás szintjéig felérjen.
Kapcsold be a tűzhelyet közepes hőfokra és csak annyira melegítsd, hogy a víz enyhén gyöngyözve forrjon.
Fedd le a lábost és kb. 20 percig gőzöld.
Akkor jó, ha a tojás kifehéredik, és úgy remeg, mint egy puding.
Ha elkészült, vedd ki a formákat a vízből.
Amíg a gőzben van a tojás, készítsd el a köretet.
A szezámot pirítsd meg egy üres serpenyőben.
A retket szeld vékony karikára és fűszerezd tört borssal.
A sonkát vágd vékony csíkokra, és az olajon pirítsd meg.
A ropogós sonkára szedd a vékony csíkokra vágott kelleveleket, fűszerezd borssal és párold 2-3 percen át.
A tojásokat szórd meg a szezámmal és aprított újhagymával.
Maximum 30 perc, és kész a fenomenális tojásos reggeli.
Szeretnél egy segítőkész és vidám csoport tagja lenni?! Csatlakozz facebook oldalunkhoz, gyűjtsd a recepteket, tippeket és kérdezz bátran?