Az egyik kedvenc tavaszi ételem a spárga hollandi mártással és buggyantott tojással. Most megmutatom, hogyan készítsd el mindezt 12 perc alatt.
Ez a végtelenül egyszerű, ám annál finomabb étel sokak számára bonyolultnak tűnik. A gasztro realitykból ismert buggyantott tojástól egy fél ország retteg, a hollandi mártást meg lássuk be, a legtöbben nem rutinból készítjük, már ha ismerjük.
A minap végre megpillantottam az imádott zöld spárgát az Aldi zöldséges polcán, leemeltem az utolsó köteget, és izgatottam rohantam vele haza. Már lassan egy éve nem ettem spárgát, ezért őrült tempót diktáltam magamnak az étel elkészítésekor. Amikor hozzáláttam, egyszerre több dolgot is csináltam, mint egy modern kori Siva. Ekkor határoztam el, hogy időre főzök most.
Ebben a receptben eltérek egy kissé a megszokott leírástól, mert be szeretném mutatni, hogy kevés idő alatt is lehet egyszerre több és bonyolultabb feladatot végezni. Természetesen neked nem kell ezt az iramot követned, de ha megpróbálod és sikerül, akkor mindenképp írd meg itt hozzászólásban!
Hozzávalók a hollandi mártáshoz (3-4 adag):
4 db M-es tojás sárgája
1 ek víz
1-2 tk citromlé
só
tört bors
100 g vaj (laktózmentes is lehet)
Hozzávalók 1 főre:
7 szál zöld spárga
1 db M-es tojás
1,5 liter víz
1 mk só
1 ek ecet
A gluténmentes spárga hollandi mártással elkészítése
1) A vajat vágd kisebb darabokra, tedd egy tálkába, és a mikroban olvaszd fel. (30-40 másodperc kb.)
2) Közben tegyél fel egy kisebb gyorsforralóban 3 ujjnyi vizet forrni (magas fokozaton).
3) A spárgák szárait törd le, mosd át a szálakat. Tedd őket egy ételtároló műanyag dobozba, öntsd fel vízzel, picit sózd. Amikor a vaj kijön a mikroból, mehet a helyére a spárga 4-5 percre 800 watton.
4) A négy tojássárgát tedd egy kisebb habüstbe, adj hozzá egy evőkanál vizet. A másik tojást törd fel egészben egy kis tálkába vagy pohárba.
5) A tojássárgákat tedd a vízgőz fölé, vedd le a hőmérsékletet közepesre, és folyamatos keverés mellett sűrítsd be. Ha túl forró a vízgőz, gyorsan besűrűsödik, illetve érdemes felemelni a habüstöt, hogy a tojásból ne rántotta legyen.
6) Ha besűrűsödött, több részletben csorgasd bele az olvadt vajat. Egy sűrű krémet kapsz. Vedd le a gőzről.
7) A vizet húzd fel 1 liter vízzel, tedd maximumra a hőmérsékletet, hogy gyorsan felforrjon. Add hozzá az ecetet és a sót.
8) Közben a hollandi mártást sóval, tört borssal, és citromlével keverd ízesre. Akkor jó, ha picit savas, picit borsos, és enyhén sós.
9) A kész spárgákat tálalásig tartsd a meleg vízben.
10) Ha a sós és ecetes víz felforrt, egy evőkanállal keverd meg alaposan, hogy egy örvény legyen benne. Ekkor öntsd óvatosan az örvény közepébe a felütött egész tojást. Óvatosan keverj még rajta egy keveset, de figyelj arra, hogy csak a vizet, ne a tojást. Nagyjából 2,5-3 percen á főzd közepes hőfokon, majd egy szűrőkanállal vedd ki.
Nekem ez a sok művelet 12 perc alatt sikerült. Ha azonban most készítesz először ilyen ételt, javaslom, add meg mindennek a kellő figyelmet, és ne hazardírozz.
Csatlakozz YouTube csatornámhoz is, és lesd el a trükkjeimet a receptvideókból!