Kölestej készítése. Elegem lett a drága bolti termékekből. Úgy döntöttem, menni fog nekem a növényi ital készítés automata nélkül házilag is.
Bár eszünk mértékkel tejtermékeket, tej gyakorlatilag hosszú évek óta nincs itthon (egy-két kivétellel). A nagy fiam miatt vettem először növényi italt még vagy 12 évvel ezelőtt. Ekcémás kezdett lenni a bőre, és a tej megvonásával próbáltam kezelni szteroidos krémek helyett. Jól döntöttem, az idő bebizonyította.
Aztán pár évre rá nekem is javasolták a tejmentes diétát, amit sokáig úgy oldottam meg, hogy zéró tejterméket ettem. Azaz nem ettem. Idővel visszavezettem a túrót, tejfölt, kefirt, a sajtot, de a tejet nem.
A reggelem egy korty tejeskávéval indul, és gyakran zabkásával. Ezekhez csak növényi italt használok. Éveken át vettem, vadásztam a jó minőségű, de nem horror árú márkákat, de pár hónappal ezelőtt besokalltam. A minőségi ételre nem sajnálom a pénzt, de mindennek van egy határa. Korábban volt automatám, de úgy leégett benne egy leves, hogy soha többé nem lehetett használni, ráadásul egészen egyszerű, minden háztartásban lévő eszközökkel is elkészíthető a legtöbb növényi ital.
Most a kölestej készítését mutatom meg. Nem merem azt mondani, hogy a legfinomabb, hiszen ez ízlés kérdése, minden esetre a nagy fiam, aki a képnek tartotta a hátteret a fotózáskor, megkóstolta, majd magával vitte. Nekem pedig ő a legnagyobb tesztelőm.
Hozzávalók:
30 g jelölten gluténmentes hántolt köles
15 g jelölten gluténmentes kókuszreszelék
leheletnyi só
pici természetes édesítő (pl. stevia, eritrit, paleo negyedannyi)
800 ml szűrt víz
A gluténmentes kölestej készítése
Az összes hozzávalót tedd egy tiszta lábosba, és takarékon (villanytűzhelyen én a 6-ból a 2-es fokozaton készítem) főzd 30 percen át.
Ha letelt az idő, hűtsd langyosra.
Majd tedd a főzetet egy erős turmixgépbe (nekem NutriBullet-em van), és aprítsd 1 percen át.
Egy széles szájú mérőpohárra helyezz egy darab muszlint vagy textil pelenkát, és több részletben passzírozd át a folyadékot.
A kókusztörmeléket nyugodtan tedd félre, és keverd zabkásába vagy süteménytésztába.
Végül öntsd át egy tiszta üvegbe, zárd le, és tárold a hűtőben. Nekem 5 napig is eláll. Szerintem tovább is, de általában ennyi idő alatt el szokott fogyni.
Megjegyzés: Több receptet is kipróbáltam az Internetről. Vannak, akik közel ennyi víz mellé 2 dl kölest javasolnak. Persze ízlés kérdése, de az így kapott valami nem tej állagú, még csak nem is hasonlít arra, amit a dobozos alternatívák után az ember elvárhatna. Ezekkel a megadott arányokkal hónapok óta készítem a kölestejet. Még nem untam meg.
Ha szereted a videós recepteket, iratkozz fel YouTube csatornámra is!