Mennyei gluténmentes répatorta! Hogy neked nem tudok ellenállni! Az ízek csak úgy robbannak a számban. Édes csábításod megadásra kényszerít.
Életemben sok répatortát megettem, jobban mondva megkóstoltam, de az etalon az mindig is ez volt. Igaz, kell hozzá mindenféle hozzávaló, de hidd el, megéri méregetni, darálgatni, turmixolni, mert a végén elolvadsz a gyönyörtől.
Ez a gluténmentes répatorta – mondjuk úgy – alakbarát. A dió és a kókusz szénhidráttartalma alacsony, a zabliszt pedig lassú felszívódású, tele rostokkal. Aztán ott a sok répa, ami meg zöldség, szóval eleve „diétás”. Na, ugye?
A cukrot cseréld le nyugodtan édesítőre, például eritritre. Igaz, akkor már nem lesz meg az az igazi íze. Szerintem, ha csak nem muszáj, ne cseréld le a cukrot, inkább oszd be a szeleteket több napra. Egy kicsi nem árt meg.
Hozzávalók egy 26×32 cm-es tepsihez:
2 csésze jelölten gluténmentes zabliszt
1 csésze cukor (pl. nádcukor)
2 mk őrölt fahéj
1/2 mk só
2 tk szódabikarbóna
3 csésze reszelt répa (3-4 szál)
1 csésze dió (egészben)
1 csésze jelölten gluténmentes, apró szemű kókusz (100 g)
1 csésze friss ananász püré
1 csésze olaj (én dió és kókuszolaj keveréket használtam)
4 db M-es tojás
Hozzávalók a toppinghoz:
250 gramm natúr krémsajt,
100 g gluténmentes fehér csokoládé
+ marcipán répák
SÜTINFORMÁCIÓ
TIPP: 1 csésze = kb. 225 ml
A cukrot helyettesítheted eritrittel. Ebből valamivel többet adj hozzá, mert kevésbé édes.
Kókuszolaj helyett használhatsz olvasztott vajat is.
A gluténmentes répatorta elkészítése
Válassz ki egy kb. 225 ml űrtartalmú csészét, és ezzel mérj minden hozzávalót. Kivéve a kókuszt, abból megadtam a pontos mennyiséget. A dióból egész diót mérj a csészével. Csak utána daráld le.
Keverjük össze a zablisztet, a sót, a fahéjat, és a szódabikarbónát.
Turmixolj le egy csészényi friss és felkockázott ananászt.
Reszeld finomra le a megtisztított répákat és mérd ki.
TIPP: Csak lazán, szellősen mérd a répát, ne préseld a csészébe. A lereszelt répa levét nem kell kinyomkodni.
A tojásokat keverd habosra a cukorral, és az olajjal. Figyelj arra, hogy a tojás és a kókuszolaj is szoba-hőmérsékletű legyen.
Ehhez add hozzá előbb a lisztes keveréket, végük az ananász pürét.
Add a reszelt répát a masszához, majd keverd bele a darált diót és a kókuszt.
Sütőpapírral béleljük ki a tepsit, és öntsd bele a masszát.
Süsd 180 fokos, előmelegített sütőben 40 percen át.
TIPP: A 40 perc leteltével kicsit ragadhat még a tészta, de ne süsd tovább. Az igazán jó répatorta nem száraz, nem morzsálódik, hanem szaftos, kicsit „szalonnásabb” jellegű.
Hagyd teljesen kihűlni.
A csokoládét vízgőz felett olvaszd fel és keverd bele a krémsajtot.
Kend a mázat a kihűlt süteményre és tedd fél napra hűtőbe. Így érnek össze igazán az ízek.
TIPP: Ha tortát szeretnél ebből a tésztából sütni, akkor a fele mennyiség is elég hozzá.
Csatlakozz facebook közösségünkhöz, mi már nagyon várunk téged is!