Ez a gluténmentes császármorzsa kívül roppan, belül pihe-puha, és teljes értékű gabonákból készül. Az egyik kedvenc köleses receptem, ezért most megosztom veled is.
A hozzávalóknál látni fogod, hogy párolt kölessel készül. Tehát, ne szárazon használd fel a kölest hozzá, hanem előtte párold pergősre. Ugyan úgy kell megpárolni, mint a rizst, csak egy adag köleshez két adag vizet adj hozzá.
A köles roppant változatosan használható a konyhában. Gyakran elkészítek egy nagyobb adagot, majd egy részét a hűtő normál részében 2-3 napig is tárolom, a másik részét lefagyasztom kiporciózva. Felengedve ugyan olyan finom, és jól használható.
Van, amikor salátához keverem, így pótolom a szénhidrátot tészta vagy kenyér helyett. Olyan is előfordul, hogy paradicsomlevesbe teszem levesbetétként, vagy rizs helyett a rakott ételekbe. De zöldség fasírt alapnak sem utolsó.
Kétség kívül a gluténmentes császármorzsa a favorit nálam, amit anno a Köles étteremben is elkészítettem pár alkalommal desszertként.
Mivel nagyon laktató, ezt azonban itthon főételként szoktam enni, és előtte leves helyett egy kis salátával indítom az étkezést.
Hozzávalók 2 főre:
120 g párolt köles
60 g zabliszt
40 g világos nádcukor
fél citrom reszelt héja
2 db M-es tojás
csipet só
100 ml tej
40 g vaj
Helyettesítők:
Zabliszt helyett (barna)rizsliszt
Cukor helyett eritrit (50-60 g)
Tej helyett növényi ital.
A gluténmentes császármorzsa készítése
Mérd ki a 120 g párolt kölest (vízben főtt, klasszikus), és kicsit morzsold szét a kezeddel, ha összeállt volna.
A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéket a csipet sóval verd kemény habbá.
A kölest keverd össze a zabliszttel, a tojások sárgájával, a cukorral, tejjel és a reszelt citromhéjjal.
Végül óvatos mozdulatokkal dolgozd bele a tojáshabot is.
Egy serpenyőben olvassz fel 40 g vajat közepes hőfokon.
Öntsd bele a masszát, és hagyd 1-2 percet magába sülni.
Ekkor egy lapos végű fakanállal kezdd el szétdarabolni a masszát, ugyan úgy, mint a klasszikus császármorzsa esetében.
Amikor már kis darabokra, morzsákra esett a tészta, emelj a hőfokon, és folytonos rázogatás, keverés mellett pirítsd meg.
Frissen fogyaszd!
Házi szeder, málna vagy baracklekvárral a legfinomabb.