Van a köles puding, és van a köles puding, amitől leesik mindenki álla. Ha az utóbbit választod, mutatom, hogyan készítsd el!
Ezt a desszertet 2013-ban a Köles étterem nyitására találtam ki. Eredetileg pont így, ahogy ebben a receptben látod. Később az étteremben ez golyósodott, és tej-, és cukormentes lett.
Az igazat megvallva azonban az extrákkal az igazi ez a desszert, ami szerintem látványra is étvágygerjesztő.
A kölessel készült édességeknél fontos, hogy valóban kására főzd őket. Egy édességben nem veszik ki jól magát, ha pergős a gabona, ne adj ég ropog a fogad alatt. A hagyományos két és félszeres folyadék helyett a pudingnál ezeket az arányokat tartsd. Fontos, hogy a tökéletes végeredmény érdekében pontosan kövesd a receptet.
Legyen sikerélményed a konyhában! Ha elkészíted, fotózd le, és töltsd fel a facebook csoportomba a desszert képét!
Hozzávalók 3 főre:
75 g jelölten gluténmentes, hántolt köles
150 ml víz
250 ml zsíros tej
csipet só
30+10 g nádcukor
20 g darált mák
kb. 15 g vaj
150 g alma
2 db lédús narancs
Mi van, ha nem eszel tejterméket és/vagy cukrot?
Tej helyett kókuszkrém 50 %-os hígításban
Vaj helyett növényi margarin
Cukor helyett por eritrit és/vagy paleo negyedannyi keveréke
A gluténmentes köles puding elkészítése
Egy kis lábosban tedd fel főni a kölest a vízzel és egy csipet sóval együtt.
Amikor felszívta a vizet, öntsd fel a tejjel, add hozzá a cukrot (30 g), és addig főzd, amíg teljesen kásás nem lesz a köles állaga.
Ha elkészült, hűtsd langyosra.
Vágj le egy darab folpackot, helyezd a közepére rúd alakban a kását, tekerd fel úgy, hogy kb. 5 cm átmérőjű hengeres rudat kapj. A folpack végeit szorosan kösd el.
Tedd a hűtőbe, és 1-2 órát pihentesd. Addig, amíg szépen szeletelhetővé válik.
Extrák:
Egy szép nagy szem almát hámozz meg, majd vágd kb. 8-10 mm vastag szeletekre. A középső, vastagabb szeleteket használd a desszert dekorálásához. A magházat vágd ki!
Egy serpenyőben hevítsd fel a vajat, helyezd bele az almakorongokat.
Süsd mindkét oldalukat 1-1 percig, majd szórd meg a maradék 10 g cukorral.
Hagyd, hogy a cukor karamellizálódjon.
Ekkor reszeld a ragura az egy narancs a héját, majd mindkét narancs levét facsard bele.
Addig párold, amíg a mártás be nem sűrűsödik.
Tálalás:
A köles rúd végeit vágd el, majd vágd három egyforma darabra.
A köles korongokat forgasd bele a darált mákba.
A tányér aljára tegyél egy alma karikát, erre helyezd a mákos köles pudingot.
Locsold meg a narancsmártással, mentalevéllel dekorálhatod.