Gesztenye Marci is megnyalná mind a 10 ujját a narancsos gesztenyetekercs után. Figyelj, mutatom milyen könnyen elkészíthető!
Ezt a receptet még a Rita konyhája bébi korában készítettem el először. Imádjuk a gesztenyepürét, de egy idő után lássuk be, elég unalmas tud lenni. Némi töprengés után jutottam el ehhez az ötlethez, aminek óriási sikere lett.
Ezt a desszertet akkor is el tudod készíteni, ha még nincs elég rutinod a gluténmentes sütemények sütésében. Láthatod, ehhez a recepthez sütni sem kell semmit, mégis nyálcsorgatóan jól néz ki, az ízéről, meg nem is szólva.
Ha valamilyen oknál fogva nem fogyna el, csomagold folpackba, és fagyaszd le. A hűtő normál részében pár óra alatt felenged.
3 csomag gesztenyemassza (75 dkg), pl. Maroni
2 ek narancslé
100 ml narancslé
100 ml tej
2 púpos ek jelölten gluténmentes rizsliszt
2 ek porcukor
50 + 25 g vaj
150 g jelölten gluténmentes tejcsokoládé
Mi van, ha nem eszel tejterméket és/vagy cukrot?
A porcukrot nyugodtan cseréld le por eritritre, és adj még hozzá egy mokkáskanál paleo negyedannyi édesítőt. Így nem lesz olyan fémes, fura íze.
Vaj helyett növényi margarint javaslok. A kókuszzsírt ennél a receptnél felejtsd el! A hűtőben kőkeményre fagyna, emiatt pont a krémességét veszítené el a desszert.
A gluténmentes narancsos gesztenyetekercs elkészítése
Olvaszd ki a gesztenyemasszát, majd gyúrd át két kanál narancslével.
A rizslisztet és a porcukrot tedd egy kisebb habüstbe, add hozzá a tejet (növényi is lehet), és keverd csomómentesre. Majd öntsd hozzá a frissen facsart narancslevet (100 ml) is, és keverd el.
Egy kisebb lábosba önts 2 dl vizet, erre helyezd rá a habüstöt.
Vízgőz felett, folyamatos keverés mellett sűrítsd be a krémet. Olyan lesz, mint egy puding.
Még melegen keverd bele a vajat.
Hagyd kihűlni a konyhapulton, majd tedd a hűtőbe, és várd meg, amíg kenhető lesz az állaga.
Töltés:
A narancsos gesztenyemasszát nyújtsd ki egy folpackon kb. 1 cm vastagságú téglalappá.
Erre kend rá a narancsos krémet.
A folpack segítségével tekerd fel szorosan, a végeit két befőttes gumival zárd le szorosan.
Tedd fagyasztóba egy vagy másfél órára.
A tejcsokoládét olvaszd fel vízgőz felett vagy mikróban. Vigyázz, mert ez könnyebben megéghet! Keverd bele a maradék 25 g vajat.
Még azon melegében kend rá a csokoládét a gesztenye tekercsre.
Fogyasztásig tárold hűtőben.