Biztosan nem ismeretlen a mediterrán zöldséges ragu számodra, de ettél már gesztenyés babos variációt belőle? Így vedd le a család lábát egy vegetáriánus étellel!
A zöldség alapú főételek összeállításakor igen sok szempontot veszek figyelembe. Egyfelől lényeges, hogy az ízek harmóniában legyenek. Másfelől pedig nem szabad szem elől téveszteni azt, hogy a készétel megfelelő energiával töltse fel a szervezetet.
A gyökérfélék és a hüvelyesek párosítása rendszerint jól szokott működni, hiszen a hüvelyesek többnyire fehérjében, a gyökérzöldségek pedig rostokban gazdagabbak. Az ilyen módon összeállított étel jóllakottsággal tölt el, de nem okoz kajakómát.
Ennek a ragunak a különlegessége a főtt gesztenye, amitől enyhén édeskés irányba viszi el a ragu jelegét, ami tökéletesen passzol a sárgarépával.
A végeredmény egy ütős olasz ragu, sok zöldséggel, amihez párolt kölest, vagy egy jóféle gluténmentes kenyeret javaslok tunkolni.
Hozzávalók:
A paradicsomszószhoz:
2 ek olíva olaj
50 g vöröshagyma
200 g paradicsom
3 ek paradicsomsűrítmény
2 gerezd fokhagyma
friss rozmaring (kb. fél ágacska levelei
3 zsályalevél
2-3 ág friss oregano levél
fél citrom reszelt héja
tört színes bors
1 mk só
2 dl víz (vagy zöldségalaplé)
Továbbá:
200 g egész gesztenye (pl. Maroni előfőzött)
300 g sárgarépa
1 doboz (vörösbab konzerv, pl. Bonduelle)
1 csokor friss petrezselyem
Tejmentes
Gluténmentes
Tojásmentes
Cukormentes
A gluténmentes mediterrán zöldséges ragu elkészítése
A hagymát aprítsd fel, és dinszteld meg az olíva olajon.
A paradicsomokat mosd meg, vágd kisebb darabokra, és dobd rá a hagymára a fokhagymával, a zsályával, rozmaringgal, az oregánóval, és a citromhéjjal együtt.
Fedő alatt addig párold alacsony hőfokon, amíg egy kicsit összeesik, majd turmixold le selymesen krémesre.
Öntsd vissza a serpenyőbe a már homogén szószt, sózd, borsozd, add hozzá a főtt gesztenyét, és a vékony szeletekre vágott sárgarépát.
Fedő alatt, szintén alacsony hőfokon párold kb. 12-15 percet, amíg a sárgarépa megpuhul.
A legvégén add hozzá a lecsepegtetett vörösbabot, és főzd további 5 percen át.
Tálaláskor szórd meg frissen aprított petrezselyemmel.