Amilyen bizarrul hangzik a kapros borsópörkölt galuskával, annyira fogod imádni az íze és a gyors elkészítse miatt. Így készítsd el gluténmentesen!
Valljuk be, mi magyarok imádunk minden olyan ételt, aminek pörköltes alapja van. Tetszik, vagy sem, ez az ízélmény hozzátartozik a kulturális örökségünkhöz, és része a családi hagyományainknak.
A különféle húsokon és belsőségeken kívül főzhetsz te pörköltöt zöldségekből is. A gombapörköltet azt hiszem, nem nagyon kell marketingeznem, de a karfiolra vagy akár a borsóra még ráfér némi „nyomulás”. Jó értelemben persze.
Mi szól a borsó mellett?
- Gazdag fehérjeforrás
- Kiváló rostforrás
- Magnéziumbomba
- Folsav-forrás
Az év minden szakában beszerezhető. Tavasszal-nyár elején frissen vedd, az év többi szakaszában válaszd a mirelit borsót.
Hozzávalók 3-4 főre:
60 dkg borsó
50 g vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 g paradicsom
2-3 karika paprika
1 tk fűszerpaprika
1 mk füstölt fűszerpaprika
1 mk só
½ mk jelölten gluténmentes őrölt kömény
2 ek olaj (olíva olaj pl.)
1 csomag friss kapor
TIPP: A kapor elhagyható, a pörkölt viszont kevés gluténmentes keményítővel (1 ek) kikevert tejföllel (120 ml), vagy növényi sűrítőkrémmel (zabtejszín, kókuszjoghurt) behabarható. Neked hogyan jönne be leginkább?
A nokedlit bármilyen gluténmentes lisztkeverékből, a csomagoláson jelzett recept alapján elkészítheted.
A gluténmentes kapros borsópörkölt elkészítése
A friss vagy mirelit borsót főzd 10 percen át sós vízben.
Közben a hagymát aprítsd finomra, és az olajon dinszteld üvegesre.
Amíg a hagyma sül, reszeld le a fokhagymát, a paradicsomot pedig vágd kisebb darabokra.
TIPP: Paradicsom helyett tehetsz a raguba 1 evőkanál paradicsomlevet, vagy egy teáskanál paradicsompürét is.
Amikor a hagyma kicsit megpirult, húzd le a tűzről a lábost, add hozzá a reszelt fokhagymát, a fűszerpaprikákat, és a köményt.
Húzd vissza a tűzre, pirítsd 20-30 másodpercen át, majd mehet bele a kockázott paradicsom, és a paprika darabkák.
Kevergesd egy percen át, majd önts rá annyi vizet, ami egy ujjnyira ellepi a zöldségeket.
Sózd, és párold 2-3 percen át.
A szószt turmixold le, öntsd vissza a lábosba.
Add hozzá az előfőzött borsószemeket és annyi vizet, hogy a borsót ellepje.
Rotyogtasd 4-5 percen át, vagy amíg puha lesz a borsó.
A végén keverd bele a friss, finomra vágott kaprot is.