A lencsefasírt zabpehellyel gluténmentes, egészséges, húsmentes és ellenállhatatlanul finom. Figyelj, mutatom, hogyan készítsd el!
- Hát akárhogy is nézzük, bármerre nézünk, mindenhol azt látni, hallani, hogy csökkentsük a húsfogyasztásunkat. Miért is?! Állítólag jót teszünk, ha kevesebb húst eszünk a Föld nevű planétával, ami otthont ad nekünk. Ez már önmagában is elég indok, hiszen ki ne szeretne élhetőbb életteret magának vagy a következő generációknak.
- Aztán itt van az #egyélszínesen #egyélváltozatosan táplálkozási irányelv, amit én is hosszú évek óta követek. Mivel engem nem vesz le a lábamról a lencsefőzelék vagy leves, egy golyó szó szerint szárnyakat ad, hogy lencsét egyek.
- A több zöldség, kevesebb hús mellett szól a köszvény is. A túl sok húsfogyasztásnak lehet ez is a következménye, ami roppant fájdalmas és kellemetlen tud lenni. Hát talán nem kell ezt megvárni.
- Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezz meg arról sem, hogy ezzel a fasírt álcával még az is elképzelhető, hogy a finnyás, „hagyjál már a zöldségekkel” családtagokat is átverheted. Természetesen csakis a jó cél érdekében.
Hozzávalók (kb. 20-25 lencsefasít zabpehellyel golyóhoz)
100 g lencse
víz
1/2 mk só
1/2 db jelölten gluténmentes babérlevél
1/2 mk jelölten gluténmentes szárított zsálya
1/2 mk jelölten gluténmentes szárított lestyán
25 g vöröshagyma
1/2 ek kókuszzsír
1 db M-es tojás
25 g jelölten gluténmentes, lágy szemű zabpehely
25-30 g jelölten gluténmentes zabliszt
2 ek reszelt félkemény sajt
1 mk erős paprika krém
bő zsiradék a sütéshez
Sajt helyett:
növényi sajtpótló
Fűszerezés, amik még illenek a lencséhez:
majoránna, snidling, kakukkfű, oregánó, füstölt paprika, petrezselyem
A lencsefasírt zabpehellyel elkészítése
Az átválogatott, és átmosott lencsét áztasd be egy éjszakára.
Másnap a hagymát aprítsd kockára, majd egy serpenyőben dinszteld üvegesre a kókuszzsíron.
Add a hagymához a lecsepegtetett lencsét, öntsd fel annyi vízzel, ami nagyjából 2 ujjnyival ellepi.
Add hozzá a fűszereket, forrald fel, majd vedd takarékra a tüzet, és fedő alatt párold puhára a lencsét.
Akkor jó, ha elfövi a levét, és puha lesz.
Ha szükséges, adj hozzá további vizet.
Ha elkészült, hűtsd le.
Tedd egy aprítóba a tojással, és a paprika krémmel együtt, és pár mozdulattal dolgozd össze őket.
Szedd ki egy keverőtálba, add hozzá a zabpelyhet, a zablisztet, a reszelt sajtot.
A zablisztből, ha szükséges annyit adj még hozzá, hogy formázható legyen a massza. Ha már helyes golyókat tudsz belőle formázni, akkor tökéletes.
Bő és forró olajban süsd készre a lencse fasírtokat.
És hogy mihez edd? Főzelékfeltétnek tökéletes, de egy friss saláta vagy egy párolt zöld köret mellett is megállja a helyét ízben és energiában is. Próbáld ki, tarts hetente egy zöldséges napot! Színesítsd a diétád!