Ettél már olyan igazán szaftos sütit, amibe nem tettél tejterméket, és lisztet sem? Ez a gluténmentes mákos sütemény pont ilyen!
Ez a süti nagyon bejön majd neked, ha:
- Most kezded a gluténmentes diétát, és még nem ismered a speciális liszteket.
- Ha sütiznél, de a szénhidrátokat minimálisra szeretnéd csökkenteni.
- Akkor is, ha imádod a mákot.
- Pláne, ha csak pár perces melóval készítenél valami édességet.
Én nagyon szeretem ezt a süteményt, gyakran el is készítem. Van, amikor mák helyett dióval. Akkor olyan, mint egy almás pite. Mármint ízre.
Amiért szerintem szeretni fogod még az, hogy cukrot sem kell hozzá adni, hiszen a gyümölcs és a kókuszreszelék is édes. Azért mielőtt a tepsibe borítanád, kóstold meg, mert lehet, hogy nem egyformán vagyunk édesszájúak.
Ha elkészíted, és ízlett, írd meg a recept alatt hozzászólásban. Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók:
250 g gluténmentes darált mák
80 g gluténmentes apró szemű kókuszreszelék
1 zacskó sütőpor
3 db L-es tojás (vagy 4 db S-es)
idénygyümölcsök pl.:
2 édes alma lereszelve, vagy2 banán áttörve (nettó 220 g gyümölcs)
1 mokkáskanál gluténmentes őrölt fahéj
2,5 dl víz
Tepsi méret: 20×30 cm
Sütési hőfok: 170
Sütési idő: 35-40 perc
Tejtermékek helyettesítése:
Cukor helyett eritrit. Ezzel a megoldással lesz igazán ch csökkentett.
A gluténmentes mákos sütemény elkészítése
Megjegyzés: Ebben a receptben a gyümölcs adja a sütemény édességét. Ha ez nem lenne elég, akkor adhatsz hozzá 5-10 dkg nádcukort, vagy eritritet, esetleg 1 teáskanál paleo negyedannyi édesítőt.
A mákot keverd össze a kókuszreszelékkel, a sütőporral és a fahéjjal egy keverőtálban.
Egy másik tálban keverd össze a gyümölcsöt a vízzel, és a tojásokkal.
Ha almával készíted, akkor azt reszelve tedd bele, majd alaposan keverd össze a többi nedves hozzávalóval.
Ha banánnal készíted, akkor a nedves hozzávalókat egy botmixerrel pépesítsd.
A száraz hozzávalókat keverd a nedves alapanyagokhoz.
Öntsd egy kiolajozott tepsibe (20×30 cm) a masszát, és süsd előmelegített, 170 fokos sütőben 30-40 percig, vagy tűpróbáig.
A még nyers mákos masszára szórhatsz aszalt meggyet, áfonyát, vagy friss, piros bogyós gyümölcsöket.
Kihűlve szeletelhető.
Szia Rita!
A kókuszreszelék helyett használhatok kókuszlisztet és extra almát vagy banánt a tojás helyett?
Köszönöm, Kati
Szia! Nem próbáltam, de. A kókuszliszt több folyadékot vesz fel, ezért lehet, hogy kicsit töményebb lesz vele a végeredmény, de ezt a cserét nem zárom ki. A tojásnak fontos szerepe van a receptben, értékes fehérje, és egyben tartja a keményítőmentes hozzávalókat. Esetleg banánnal működhet, de javaslom, egy kis mennyiségben csinálj egy tesztet, mielőtt egy tepsivel kísérleteznél.