Ha eddig azt gondoltad, egy főzeléktől nem lehet jóllakni, készítsd el ezt a gluténmentes borsópüré receptet! Mind a 10 ujjad megnyalod utána!
Ebben a borsófőzelék receptben kétféle sűrítési módszert is megtanulhatsz, amiket más főzelékek sűrítésekor is alkalmazhatsz. Az egyik a zöldség önmagával való sűrítése turmixolással, a másik a natúr burgonyapehely.
Talán már te is láttál olyan receptet, amiben azt javasolták, hogy főzz egy szem krumplit a többi zöldség mellé, és így turmixold le. Ez amúgy nem rossz ötlet, de ha van ennél jobb, egyszerűbb megoldás, miért ne azt választanád.
Kezdjük azzal, hogy a krumpli lassabban fő, mint a borsó. Még akkor is, ha felkockázzuk. A frissen főzött, leturmixolt burgonya miatt könnyen nyúlóssá válhat a püré, ami nem túl étvágygerjesztő látvány. Éppen ezért legyen nálad mindig otthon natúr burgonyapehely, mert zseniálisan jól használható főzelékek sűrítésére. Ettől nem lesz „taknyos” a püré vagy a főzelék, csak egyszerűen sűrű. Mivel semleges az íze, fel sem fog tűnni senkinek, hogy bármit is ügyködtél az ebéddel.
Készíts annyit, hogy az egész család jóllakjon, és neked ne kelljen a konyhában órákat görnyedni.
Hozzávalók 2-3 főre:
500 g szuper zsenge zöldborsó
½ csapott mk só
½ mk paleo negyedannyi édesítő
zöldségalaplé vagy víz
20-25 g natúr, jelölten gluténmentes burgonyapehely
100 ml tejszín
extra szűz olívaolaj vagy pisztácia olaj
TIPP: A burgonyapelyhet folyamatosan adagold, mert nem tudhatod előre, mennyi vizet párolog el az étel a főzés során. Ha a megadott mennyiségtől híg marad, adj még hozzá a pehelyből. Ha sűrű, vízzel, vagy zöldségalaplével hígítsd.
Tejtermékek helyettesítése:
Tejszín helyett kókuszkrém, vagy rizskrém.
A gluténmentes borsópüré elkészítése
A borsót annyi vízben tedd fel főni, ami 2-3 ujjnyival ellepi.
Csipet sóval, és édesítővel szórd meg, így főzd.
Közepes hőfokon párold puhára a borsót.
Vegyél ki 2-3 evőkanálnyi borsót a dekoráláshoz, a többit turmixold krémesre a tejszínnel együtt.
Legvégül szórd rá a 20 g natúr burgonyapelyhet, és 1-2 percen át kevergetve forrald be.
TIPP: Mivel több folyadékban fő a borsó (bőven ellepi 2-3 ujjnyi magasan a folyadék), a csak önmagával sűrítés nem lesz elegendő a püré állaghoz. Ennél a zöldségnél a natúr burgonyapelyhet javaslom a jó állag és a kellemes íz végett. Amennyiben a folyadék éppen csak elfedi a borsót, elég lehet a magában sűrítés is, de akkor csak két főre lesz tele a tányér. A burgonyapelyhes, bővebb folyadékos megoldással +1 adagot nyerhetsz.
Tálaláskor szórd meg a pürét az egész borsószemekkel, locsold meg kevés extra szűz olívaolajjal, és fogyaszd tetszőleges húsos vagy zöldséges feltéttel.
Tarts heti legalább 1 főzeléknapot! Főzz és egyél változatosan, próbáld ki a brokkolis karfiolfőzelék receptemet is!