A tőkehal spárgával elég snasszul hangzik, ezért is készítettem mellé egy különleges mártást, amitől észbontóan finom lesz. Mutatom, hogyan készül!
Ebben a receptben azt mutatom meg, hogyan készíts batyuban halat. Ennek két oka is van. Egyrészt szeretnék neked időt spórolni, mert tudom, hogy nem állhatsz le a főzéssel. Szóval kevesebb lesz a mosogatnivaló, aminek remélem, egy kicsit azért örülsz majd.
Másfelől a natúr halszelet sütése nem kevés rutint igényel. Ha nem vagy elég ügyes, akkor könnyen széteshet a serpenyőben. A batyuban sütés során a hal a sütőpapírban összegyűlt levegőben ideális hőmérsékleten párolódik. Amikor elkészül, fogod, és áthelyezed a tányérodra. Nem kell forgatni, lapátolni, ennek köszönhetően jobban mutat a végeredmény. Mostanában ezt a fajta tálalást rusztikusnak nevezik. Szóval trendi.
Spárga helyett készítheted zöld ceruzababbal, borsóval is, de tavasszal ne hagyd ki ezt a spárgás variációt!
Szerintem most azt kérded magadban, na jó, de ezzel hogyan lakunk jól. Egy ülőmunkát végző ember számára szerintem elegendő mennyiség ez az étel egy vacsorához. Ha nem, akkor sok zöld saláta, esetleg párolt quinoa, vagy pár szelet steak burgonya már elég kell, hogy legyen.
Hozzávalók 2 főre:
400 g tőkehal (fehér vagy fekete), vagy lapos hal, vagy tilápia
10 szál zöld spárga
2 csipet só
2 csipet bors
2 mk kókuszolaj
4 szál kapor
A mártáshoz:
5 ek hidegen sajtolt repceolaj
2 ek hidegen sajtolt tökmagolaj
1 mk mustár
½ szardellafilé
½ gerezd fokhagyma
4 ek szójatej
2 tk almaecet
Tepsi méret: ……
Sütési hőfok: 110
Sütési idő: 15 perc
TIPP: A vegán majonéz hűtőben 4-5 napig eltartható. Akkor lesz sűrű és krémes, ha minden hozzávaló hideg! Mielőtt elkészítenéd, az olajakat is tedd a hűtőbe legalább egy órára. Ha nem hideg alapanyagokkal dolgozol, elfolyhat a majonéz. Ha ez megtörténne, kanalanként adj még hozzá hideg szójatejet, és pulzálva turmixold. A szójatejben lévő lecitin helyettesíti itt a tojást.
A gluténmentes tőkehal spárgával elkészítése
A halfilét oszd két részre. Itasd fel róla a felesleges nedvességet egy konyhai papírtörlővel.
Vágj két nagyobb darab sütőpapírt, és a közepükre helyezd a filéket. Sózd, borsozd, mindegyikre tegyél 2-2 szál friss kaprot.
A spárgákat alaposan mosd meg, fás szárrészüket vágd le, majd mindegyik batyuba helyezz 5-5 szál spárgát. Többet is lehet!
Csomagold be a batyut, a papírvégeket hajtsd a csomag alá. 110 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőbe süsd 15 percen át. Ha elkészült, vedd ki őket a sütőből, de még 5 percig hagyd a halakat a gőzben pihenni. Ne nyisd ki!
Amíg készül a hal, a majonéz hozzávalóit tedd egy aprítóba, és pulzáló mozdulatokkal krémesítsd. Nagyon gyorsan elkészül.
Természetesen citromlével meglocsolhatod a halat és a spárgát, mert nagyon kéri magát ezekhez az alapanyagokhoz.
Jobban szereted sütve a halat? Próbáld ki a baconbe tekert tőkehal receptemet is!