A majonézes kukoricasaláta pofon egyszerűnek tűnik, de okozhat némi fejtörést. Mutatom, hogyan készíts házi gluténmentes majonézt hozzá!
Igaz, hogy kapható már jelölten gluténmentes majonéz – bár nem mindegyik az, a házi majonéznél finomabb nem igazán létezik. Őszinte leszek. Ritkán eszem majonézes ételt, de ha igen, akkor még csak véletlenül sem a klasszikus módszerrel készítem el.
A házi majonézt egy aprítóban el lehet készíteni. Fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen, hogy sűrű legyen a mártás. Ezt főtt tojással készítettem, hogy egy napnál tovább elálljon a kukoricasaláta a hűtőben. A nyers tojásos házi majonéz hivatalosan 1 napig fogyasztható csak!
Szóval, ha valami majonézest szeretnél enni, csak dobáld a lenti hozzávalókat egy aprítóba, és pár másodperc múlva már kanalazhatod is.
Hozzávalók a házi majonézhez:
1 db főtt tojássárga
1 mk mustár
csipet só
csipet bors
3 ek tej
7 ek napraforgó vagy repce olaj (hidegen sajtolt)
1 ek borecet
További hozzávalók:
150 g natúr görög joghurt
400 g főtt csemegekukorica
100 g tonhalkonzerv
1 kis fej lilahagyma
friss petrezselyem
Szereted a majonézes salátákat? Készítsd el a tojássaláta receptem is, nem fogsz benne csalódni!
Tejtermékek helyettesítése:
Görög joghurt helyett laktózmentes joghurt vagy mandula-joghurt.
A gluténmentes majonézes kukoricasaláta tonhallal elkészítése
Tedd egy késes aprítóba a főtt tojást darabokra vágva, a mustárt, az olajat, az ecetet, a sót és a borsot, a tejet.
Kezd el aprítani. Egyszerre csak 8-10 másodpercig járasd a gép motorját, majd addig ismételd a műveletet, amíg majonéz állagú lesz a krém.
TIPP: A majonéz készítésekor újabb és újabb ízeket fedezhetsz fel, ha különféle hidegen sajtolt olajakkal kísérletezel. Az olaj egy részét (pl. 1 kanálnyi mennyiséget) helyettesítheted dióolajjal, lenmagolajjal, tökmagolajjal. Ahány íz, annyiféle végeredmény!
A majonézt keverd össze a sűrű görög joghurttal.
A kukoricakonzervet és a natúr lében eltett tonhalat csepegtesd le. A tonhalat tépd kisebb darabokra.
A lilahagymát vágd apró kockákra.
Keverj össze mindent. Tálaláskor pedig zöld petrezselyemmel díszítheted, ízesítheted.
TIPP: Természetesen bolti gluténmentes majonézzel is elkészítheted. Abból durván 2 evőkanálnyi mennyiség kell ehhez a recepthez.