Az avokádós burgonyasaláta kompromisszum a megszokott ízek és az egészséges táplálkozás között. Finom, mutatós, könnyű elkészíteni. Mutatom, hogyan!
Így vagy úgy, mi magyarok imádjuk a burgonyasalátát. Nincs is ezzel probléma, mert ha csak nem non-stop ezt esszük, akkor semmi bajunk nem lesz tőle. Gondolok itt a hasi úszógumikra. Mégis, a leggyakrabban majonézesen készítik, amiben viszont bőven van kalória, és nem az egészségesebb formában. Persze azért az is belefér időnként. Na de most beszéljek már az avokádós burgonyasalátáról, ha már így felvezettem az elején.
Ha szereted az avokádót, biztosan megtapasztaltad, hogy amikor pucolod, szinte szétmállik az ember kezében, annyira puha, ha érett. Erről jutott eszembe, hogy egy kis savval (jelen esetben citromlével) és türelemmel öntet lesz belőle. Talán most arra gondolsz, miért nem estem neki botmixerrel. Nem tudom, de ha már így alakult, úgy adom át a receptet, ahogy megalkottam.
Tudtad, hogy az avokádó remek ellenszere a hasi zsírpárnáknak? Állítólag igen, rengeteg helyen olvastam, és minden életmódváltó ezt eszi. Miért kételkednénk akkor ebben?! Ezért hát együk, és pusztítsuk a pocakot. Ez nem is akkora „áldozat”, hiszen nagyon finoman elkészíthető, amire remek példa ez a burgonyasaláta is.
Hozzávalók 3 adaghoz:
1 nagy érett avokádó
kb. 450 g saláta burgonya
1 kis fej shalotta hagyma
1-2 lime reszelt héja és leve
só
1 mk chili pehely
+ friss koriander levél (opcionális), lehet helyette friss bazsalikom is
Gluténmentes.
Tejmentes.
Tojásmentes.
Cukormentes.
A gluténmentes avokádós burgonyasaláta elkészítése
A burgonyát hámozd meg, majd vágd 1,5×1,5 cm-es kockákra. Picikre.
Annyi sós vízben, ami ellepi, párold puhára a felkockázott burgonyát, majd csepegtesd le.
Aprítsd az avokádót is nagyon pici darabokra.
FONTOS! Az avokádó legyen érett, puha, mert csak így tud a limeos öntetben szétmállani. Ha az avokádó belseje sötét barnás, az nem jó ne használd fel.
A hagymát aprítsd finomra, reszeld rá a lime héját, majd facsard bele a levét is.
Szórd meg a chili pehellyel.
Szedd az öntetre az avokádót, és a kihűlt burgonyát is.
Keverd át alaposan, és tedd a hűtőbe 1-2 órára.
MEGJEGYZÉS: A citromos avokádó vékony mártásréteget képez a burgonyán, és ránézésre olyan lesz, mint egy zöldes színű tartármártás. Még finomabb, ha tálaláskor megszórod friss koriander levéllel is.
Próbáld ki a bécsi burgonyasaláta receptem is!