Gyerekkorom kedvenc bolti desszertje volt, de a házi krémtúró feldobta a magas labdát. Főleg azokkal az extrákkal, amikkel felturbóztam. Hétköznapokra is ajánlom, de az egzotikus gyümölcsökkel tálalva egy ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Pár éve részt vettem Érd és Törökbálint határán, a Héthatár Kecskefarmon egy falusi disznóvágásos programon. Természetesen nem jöhettem haza tőlük friss kecskesajt nélkül, ami az egyik nagy-nagy kedvencem. Amikor megkóstoltam, már tudtam, hogy ebből bizony desszert lesz.
Elsőre talán furcsán hangozhat egy krémtúró kecskekrémsajttal, de hidd el, hogy megfelelő arányokkal, és ízesítéssel egy páratanul finom dolgot lehet kihozni belőle. Itt azért fontosnak tartom kiemelni, hogy a krémsajt az krémsajt, tehát a kenhető, de főként natúr ízesítésű kecskesajt lesz ehhez a desszerthez a nyerő. Az, ami dobozban van, és úgy lehet kenni, mint pl. a Philadelphia krémsajtot. Apropó, ha nagyon ellenkezel a kecskésítés ellen, akkor a tehéntejes krémsajt is megteszi. Álom finom lesz úgy is, de közel sem annyira különleges, mint az eredeti javaslatom.
Hozzávalók 6-8 adaghoz
150 g friss (krémes) lágy kecske-sajtkrém
250 g krémes állagú, kenhető (nem szemcsés), házi tehéntúró
90 g porított nádcukor
½ kezeletlen citrom reszelt héja
400 ml tejszín
3-4 fruit de la passion (passiógyümölcs vagy maracuja)
1 érett mangó
Cukor helyett használhatsz mézet, attól aromásabb lesz, vagy porított eritritet, amitől pedig kevésbé kalóriás.
A tejtermékek itt nem lecserélhetők, mert akkor az már valami más lenne.
A gluténmentes házi krémtúró elkészítése
A krémsajtot, a túrót, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, és 150 ml tejszínt egy aprítóban keverd ki krémesre.
A maradék 250 ml tejszínt verd kemény habbá.
TIPP: A habhoz használj legalább 30 %-os tejszínhabot. A tejszín legyen hideg, és a habverő tálat is tartsd a habverésig a hűtőben. A szép,kemény hab lelke, hogy hideg legyen hozzá minden alapanyag és eszköz. Így nem kell habfixáló sem.
A habot részletekben, óvatosan keverd bele a túrókrémbe.
Majd adagold poharakba a kész krémet.
TIPP: Őszintén mondom, ez a mennyiség 8 kis pohárhoz is elég. Annyira tömény, hogy szerintem bőven elég ennyi egy főre, főleg egy kiadós vacsora, vagy ebéd után.
A mangót apró kockákra darabold, a passiógyümölcsöt vágd félbe és kanalazd ki a belsejét magostól zseléstől.
A krém tetejére tegyél a mangóból, a passiógyümölcsből is.
Őrülten finom.
TIPP: Ha a trópusi gyümölcsök nem játszanak, akkor mehet rá egy kis meggy, málna, vagy erdei gyümölcs mix is.