Sültek, vagdaltak tökéletes kísérője a tojássaláta, amit most diétásan, de ízekben gazdagon készíthetsz el. Mutatom, hogyan!
Mifelénk nem volt szokás tojássalátát enni, de konyhai kalandozásaimból ez a saláta sem maradhatott ki. Bár szeretem a majonézes cuccokat, így 40 felett már meg kell gondolnom, mit eszem. Kis „csalással” meglepően finom tartármártásra hajazó salátaöntetet lehet készíteni.
Egy vinaigrettel indítok, amihez joghurtot keverek. Kevesebb zsiradék, és az olajnak köszönhetően több íz. A tojáshoz remekül illik a dióolaj, de ha be tudsz szerezni zsálya olajat, akkor azzal mindenképp próbáld ki. A salátaöntetekbe szokás porcukrot is tenni, de erről bőszen szeretnélek lebeszélni. Először fura lesz, de utána már sokkal jobban fogod élvezni az ízeket.
TIPP: Ha túl sok tojássalátát készítenél, és megunnád, turmixold le a maradékot, és kend egy szendvicsre!
Hozzávalók 3 főre:
8 db egész tojás
3 ek dióolaj
1 ek alma ecet
1 tk mustár
2 csipet só
1 csipet bors
1 ek petrezselyem
180 ml natúr joghurt
1 marék rukkola
1 ek napraforgó mag
Tejtermékek helyettesítése:.
Joghurt helyett növényi joghurt, pl. mandulajoghurt.
A gluténmentes tojássaláta elkészítése
Forralj fel másfél liter vizet. Ha forr, egy kanállal tedd bele egyenként a tojásokat, és 10 percig főzd. Ha elkészült, hűtsd le a tojásokat, tisztítsd meg őket, majd vágd cikkekre.
Egy keverőtálba öntsd az olajat, az ecetet, a mustárt, a sót, a borsot és keverd össze egy kisebb habverővel. Akkor jó, ha a hozzávalók krémesen elegyednek egymással.
Ekkor keverd bele a joghurtot, és a finomra vágott petrezselymet is.
A tojásokat vágd cikkekre, óvatosan keverd a mártásba. Hagyd hűtőben összeérni az ízeket.
Tálaláskor rukkolával és pirított napraforgómaggal tedd még finomabbá!