Karácsony előtt mindig megszáll a halevés szelleme, így született egy évben a baconbe tekert tőkehal receptem. Utána már nem csak ünnepekre készítettem.
Egyszer évekkel ezelőtt elvégeztem a Metro Gasztro Akadémia halas képzését. Nem állítom, hogy azon a gyorsan elröppenő napon halspecialistává váltam volna, sőt, de egyet nagyon megtanultam. A halételek, főleg a frissen sültek, csak és kizárólag friss (nem fagyasztott) halból élvezhetők igazán.
Ehhez a recepthez fekete tőkehalat használtam, ami egy kicsit szaftosabb a klasszikus fehér tőkehalnál. Talán mondanom sem kell, a Metro-ban lehet ilyet venni. Ha karácsonyra készítenéd el ezt a receptet, akkor bizony az utolsó nyitvatartási napon, az üzlet nyitásakor érdemes már az ajtóban toporogni, hogy biztonságos, friss halhoz juss. Amúgy sima tőkehalból is készítheted, csak lazán, nyugisan.
A halat nem szokás túlfűszerezni, itt is csak sózom, viszont a sütéséhez háromféle zsiradék tökéletes kombinációját ajánlom, hogy páratlan ízélmény legyen neked és családodnak.
A halak mellé viszont oda lehet tenni egy markánsabb ízesítésű köretet, ami jelen esetben egy padlizsánragu.
Előkészítés után, gyakorlott háziasszonyok, 20-25 perc alatt el tudják készíteni ezt az ételt, így egy hétköznapon is praktikus, és valóban egészséges fogás lehet belőle.
Hozzávalók 2 főre:
A halhoz:
35-40 dkg fekete tőkehalfilé
12 szelet bacon (gluténmentes, házi)
2-3 ek olívaolaj
40 g vaj
A raguhoz:
2 ek olívaolaj
100 g lilahagyma
2 duci gerezd fokhagyma
1 nagy kaliforniai paprika (kb. 150-160 g)
250 g padlizsán
1 mk nádcukor
só
2-3 ágacska kakukkfű
8-10 levél bazsalikom
½ csokor petrezselyem
pici víz
100 ml passzírozott paradicsom
TIPP:
Sütés előtt nézd át a halfilét! Ha maradt benne szálka, egy csipesszel távolítsd el.
Majd egy konyhai papírtörlővel itasd fel a felesleges nedvességet a halról. Csak azt követően láss neki az elkészítésének!
A gluténmentes baconbe tekert tőkehal elkészítése
Vágd négy nagyjából egyforma darabra a halfilét.
A halfiléket 3-3 szorosan egymás mellé helyezett baconba tekerd fel, majd tedd félre, amíg a zöldségragu készül.
A hagymát, a paprikát, és a padlizsánt vágd kb. 1×1 cm-es darabokra.
A fokhagymát reszeld le.
Kezd el egy mély serpenyőben a hagymát és a fokhagymát, valamint a paprikát pirítani az olajon.
Ha kicsit odakapna, löttyints rá kevés vizet, vagy száraz fehérbort.
Majd add hozzá a padlizsánkockákat, és folyamatos keverés, rázogatás mellett pirítsd le.
Közben add hozzá a mokkáskanálnyi cukrot és a sót.
Ha szárított fűszereket használsz, ekkor add a raguhoz. Ha frisset, akkor csak a legvégén.
Ha a padlizsán jól összeesett, kicsit karamellizálódott, add hozzá a paradicsomlevet, és egy kevés vizet
Rotyogtasd 1-2 percig, és már készen is van.
A hal elkészítése:
Hevíts fel egy serpenyőt, tedd bele a vajat, add hozzá az olívaolajat, majd helyezd bele a baconbe tekert tőkehal filé darabokat. Pár perc alatt megsül, közben forgasd, és locsold a halat a zsiradékok elegyével.