A házi rizses csoki amolyan nagyiféle retro süti, amiben az a fantasztikus, hogy sütés nélkül pár perc alatt összedobható egy falatnyi boldogság. Nem véletlen írtam azt, hogy boldogság, hiszen tudományosan is „kimutatták” már, hogy a csoki evés boldogsághormonokat termel. Ahogyan időnként elnézem a gyermekeim csoki maszatos arcát, nos, kétség nem fér hozzá, hogy a csoki minden búra gyógyír. Különösen ez a retro rizses csoki, amit álmomban is össze tudnék már dobni.
Gyerekkori emlékeimben a csoki alagút kakaóporos, vajas, nagyon cukros finomságként dereng. Az én puffasztott rizses csokim csak kinézetében hasonlít rá. Na, jó, még az alagút megformázására se jut mindig időm, mert az „anya, gyorsan csinálj valami finomat’ cicanézésre nem cicázok. Hanem expressz gyorsasággal gyártom a rizses csokit házilag. A végeredmény szempontjából végül is mindegy a külcsín.
Ha mégis alagutat formáznál, mondjuk karácsonyra, mert úgy sokkal szebben mutat, akkor bélelj ki folpackkal egy őzgerincformát, és abba dermeszd ki ezt a finomságot.
A puffasztott rizs normál esetben gluténmentes, de a gluténmentes diétában ennél jóval tudatosabban kell a termék felé nyúlnod. Csak olyan puffasztott rizst vegyél meg, ami jelölten gluténmentes. Így elkerülheted, hogy kínossá váljon az amúgy édes harapnivaló.
Hozzávalók 12-14 adaghoz:
250 g gluténmentes étcsokoládé
50 g vaj
100 ml 30-35 %-os tejszín
30 g melaszos nádcukor
csipet só
30 g jelölten gluténmentes puffasztott rizs
2 narancs reszelt héja
Helyettesítők:
Vaj helyett mandulavaj.
Tejszín helyett rizskrém.
Nádcukor helyett eritrit.
TIPP: A massza elbír 80-100 grammnyi kandírozott vagy aszalt gyümölcsöt is extrába!
A gluténmentes retro rizses csoki elkészítése
A darabokra tördelt csokoládét, a vajat, tejszínt, és cukrot tedd egy olyan habüstbe, ami ráhelyezhető egy kisebb lábosra.
Önts a lábosba 2-3 ujjnyi vizet, forrald fel, majd tedd a gőzére a csokoládéval teli edényt.
Várd meg, amíg a csokis egyveleg 2/3-ad része magától felolvad, majd vedd le a gőzről, és folytonos kevergetés mellett várd meg, amíg minden egységesen elolvad.
Hagyd kicsit hűlni, végül keverd bele a narancshéjat, és a puffasztott rizst is.
Bélelj ki egy őzgerincformát, vagy egy műanyag tároló dobozt folpackkal, és ebbe simítsd a masszát.
Hagyd egy éjszakát hűlni a hűtőben.
TIPP: Mindig csak annyi rizses csokit vágj fel, amennyit megesztek, mert gyorsan olvad.
1 hozzászólás