Ha maximum 10 percet szánsz egy kiváló desszertre, az ananászos gluténmentes morzsasütemény a te sütid. Kókusszal, zabpehelyjel, tele ízekkel.
Töredelmesen bevallom, nem szeretek sokat pepecselni a süteményekkel. Bár oda vagyok meg vissza a pompás desszertkölteményektől, én folyton időhiányban szenvedek. Ezért nyúlok gyakran az ilyen összedobálós nasikhoz.
Bár ránézésre nem igazán nevezhető süteménynek, amolyan ronda, de finom tákolmány, de az íze feledteti a nem túl esztétikus külsejét.
Az ananászhoz ízben remekül illik a kókusz. Egyszerű mégis nagyszerű párosítás. De csak akkor, ha érett, friss ananásszal készíted. A konzerv ananász tönkreteszi benne a harmóniát, ne azzal készítsd el.
Hozzávalók 4-6 főre:
1 érett ananász
1 szem savanykás alma (200 g)
½ citrom leve
75 + 25 g (összesen 100 g) vaj
50 g jelölten gluténmentes zabliszt
50 g jelölten gluténmentes apró szemű zabpehely
50 g jelölten gluténmentes kókuszreszelék
50 g nádcukor
Tepsi méret: 20×30 cm
Sütési hőfok: 180-200
Sütési idő: összesen kb. 20 perc
Tejtermékek helyettesítése:
Vaj helyett margarin vagy kókuszzsír.
A gluténmentes morzsasütemény elkészítése
Hámozd meg az ananászt és az almát, majd vágd egyforma nagyságú kockákra, és locsold meg a citromlével.
A lisztet keverd össze a zabpehellyel, a kókuszreszelékkel, és a cukorral.
A száraz elemekbe morzsold bele a 75 g vajat úgy, hogy egy morzsalékos állagú tésztát kapj.
A gyümölcsöket szórd a tepsibe, és kis darabokban dobáld rá a maradék 25 g vajat.
A gyümölcsöket szórd meg a morzsával.
180 fokos, légkeveréses sütőben süsd kb. 15 percet, majd további 5-6 percig emeld a hőmérsékletet 200 fokra.
TIPP: Akkor jó a sütemény, ha a morzsa arany barna, de vigyázz arra, hogy ne égjen meg.