Krémes, roppanós, édes és sós, egészséges és finom, mindez igaz a csicsóka krémleves csicsóka csipsszel levesemre. Ezt a levest még a 2010-es éve elején, amikor sok főzőtanfolyamot tartottam egy főzőiskolában, a Magyar Konyha számára főztem, amiben a legjobb budapesti főzőiskolákat mutatták be. Emlékszem, mennyire boldog voltam, hogy az oktatók közül az én receptem került be a magazinba, pedig egy levessel nem könnyű versenybe szállni bármilyen főétel vagy sütemény mellett.
A csicsókával abba az időben ismerkedtem, gyerekkoromban nem is tudtam a létezéséről. Az első 2-3 alkalommal okozott némi hasi problémát, de ahogy megszokta a szervezetem, úgy már jó barátságba kerültem vele. Ezt csak azért írom le, hogy ha először eszek csicsókát, készülj arra, hogy puffadást okozhat.
Ez a leves méltán viselhetné a „szuper” leves nevet is, hiszen mind a lencse, mind a csicsóka szuper élelmiszernek számít az egészséges táplálkozásban. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, diétás étrendbe illeszthető, méregtelenítő, bélflóra helyreállító. És mindezeken túl mesésen finom, selymes textúrájú. Bátran megállja a helyét akár egy ünnepi asztalon is.
Hozzávalók 4 főre:
400 + 120 g tisztított csicsóka
450 ml alaplé
200 ml tej
100 ml tejszín
3 g szárított vargánya gomba
30 g vaj, só, szerecsendió
fehér bors
+ 80 g párolt lencse
petrezselyem
olíva olaj
Tejtermékek helyettesítése:
Tej helyett növényi ital.
Tejszín helyett helyett növényi krém.
Vaj helyett növényi margarin, vagy dióolaj.
TIPP: A lencse betéthez használhatsz konzerv lencsét is (pl. Bonduelle).
A gluténmentes csicsóka krémleves elkészítése
400 g tisztított csicsókát vágj darabokra, és az alplével, a szárított gombával, valamint a tejjel párold puhára.
TIPP: Alaplének használhatsz leszűrt zöldséglevest, vagy gyenge csirkelevest.
Amíg a csicsóka fő, a 120 g tisztított csicsókát vágj nagyon vékony karikákra, és bő zsiradékban süsd ki őket ropogósra, arany barnára.
Ha készen vagy, szedd konyhai papírtörlőre, itasd le róluk a zsiradékot, majd enyhén sózhatod, esetleg citromborssal megszórhatod, hogy ízletesebb legyen a csipsz.
A megpuhult csicsókás alapot sózd, ízesítsd őrölt szerecsendióval és fehér borssal, add hozzá a tejszínt, majd pürésítsd le.
Végül még forrón keverd el benne a kockára darabolt vajat is. Ettől selymesebb lesz az állaga. A francia konyhában napjainkban ezt a fajta krémlevest velouté-nak nevezik.
Tálaláskor merj a tányérba a forró levesből. Egy csíkban helyezd rá a lencsét, és hámozz egy kicsit mellé a csicsóka csipszből. Aprított és olíva olajjal elkevert petrezselyemmel csepegtesd körbe.