Ez a vörösbab főzelék kimaxolja a „ronda és” fogalmát, de vigyázat, csalok. Amilyen kis csúnya ránézésre, annyira finom, amikor megízleled. Hát, ha még azt is elárulom, hogy szilvalekvár is van benne. Pedig van, és jelentem, nem ment el az eszem.
Ennek a főzeléknek a fűszerezéséhez ugyan is pompásan passzol a hozzáadott cukormentes, jó sűrű szilvalekvár íze. Ráadásul a lekvár sűrít is, ezzel megúszol egy felesleges rántást.
Ha száraz babból főznél, áztasd be legalább 24 órára, majd főzd elő puhára. Ha ennyit nem ér meg neked egy babfőzelék, amit teljes szívemmel megértek, akkor használj konzerv vörösbabot. Ezekre nem szokás ráírni, hogy gluténmentes, de a konzerv zöldségek használata engedett a gluténmentes diétában is akkor, ha natúr formában vásárolod.
Ahogy látod a fotón, van itt minden, nem csak lekvár, de tojás is. Egy végtelenül egyszerű, rumli mentes étel, amivel szerintem egy irodai dolgozó simán jól tud lakni. Mindemellett a hozzávalókat nézve a pénztárcádat is megkíméli.
Hozzávalók 2 adaghoz:
100 g vöröshagyma vékonyan felszeletelve
2 gerezd fokhagyma zúzva
2-3 ek olaj (olíva pl.)
1 csapott tk őrölt római kömény
½ mk cayenne bors
1 tk só
500 g előfőzött lecsepegtetett vörösbab konzerv
150 ml dobozos paradicsomlé
1 púpos ek 100 %-os, cukormentes szilvalekvár
2-4 db egész tojás
A gluténmentes diétában a fűszerek sarkalatos pontjai a főzésnek. Olyan fűszert válassz, ami jelölten gluténmentes, vagy gyártói nyilatkozat található arról, hogy milyen ellenőrzött körülmények között történik a gyártása.
A gluténmentes vörösbab főzelék elkészítése
A finomra vágott hagymákat dinszteld üvegesre az olajon, majd add hozzá a fűszereket a són kívül.
Pirítsd 1 percet, hogy a fűszerek ki tudják adni illóolajaikat a forró zsiradékban, majd add hozzá a babot, a paradicsomlevet, 1 dl vizet, és a lekvárt.
Alaposan keverd össze a hozzávalókat, sózd ízlés szerint.
Addig hagyd alacsony hőmérsékleten rotyogni, amíg a folyadék szószos állagú lesz.
A végén üss bele fejenként 1-2 egész tojást, vedd le a tűzről, és hagyd, hogy a forró raguban tükörtojás állagúra főjenek.