Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanám, nem kell liszt egy szuper szaftos, mennyei gluténmentes répasütemény sütéséhez?
Sőt! Tojás sem kell bele!
A legegyszerűbb sütemény, amitől mindenki megnyalja majd az ujját. A hozzávalókat csak kiméred, összekevered, a többit a sütő végzi már el. Figyelj azonban arra, hogy a pihentetésnek ennél a süteménynél fontos jelentősége van. Ne vágd fel forrón, mert akkor atomjaira esik.
Én akkor szoktam elkészíteni ezt a süteményt, amikor nagyon nincs kedven sok időt a konyhában tölteni, de valami igazán finomra vágyok. Aki kóstolta eddig, mind elégedett volt. Na ezért is imádom az egyszerű dolgokat. Kis munkával nagy siker, kell ennél több?
Hozzávalók 16 kockához:
- 200 g gluténmentes kukoricadara (polenta)
- csipet só
- 40 g darált dió
- 1 mk sütőpor
- 70 g finom szemű nádcukor vagy eritrit
- 1 csapott mk vaníliaőrlemény
- 250 ml natúr joghurt
- 250 ml tej
- 2 ek olaj
- 150 g sárgarépa
- 25 g mazsola
Tepsi méret: 20×30 cm
Sütési hőfok: 180 fok
Sütési idő: 35-40 perc
Tejtermékek helyettesítése:
Tej helyett növényi ital.
Joghurt helyett növényi joghurt.
A gluténmentes répasütemény polentával elkészítése
- A sárgarépákat mosd meg, reszelt finomra.
- Tedd egy keverőtálba a polentát, a darált diót, a sót, cukrot (vagy édesítőt), a vaníliát, a sütőport, és mazsolát.
- Add hozzá a tejet, a joghurtot, és az olajat, majd keverd össze alaposan a hozzávalókat.
- Végül a levével együtt keverd a masszába a reszelt sárgarépát is.
- A sütőformát béleld ki sütőpapírral, és öntsd bele a masszát.
- Tedd az előmelegített sütőbe, és tűpróbáig, nagyjából 35-40 percen át süsd.
- Akkor jó, ha a massza összeállt, és ha beleszúrsz egy pálcikát, már nem ragad.
- Csak akkor szeleteld, amikor már langyosra hűlt!
TIPP:
- Miután kihűlt, fóliával takard le, hogy ne száradjon ki.
- Vaníliával, mézzel kikevert natúr krémsajttal, vagy görög joghurttal még finomabb!
TIPP:
- Sárgarépa helyett más zöldségekkel is elkészítheted ezt a süteményt.
- Ősszel készítheted sütőtökből, de a saláta cukkini (zsenge, mag nélküli) is zseniálisan jó tud lenni egy ilyen típusú süteményhez.
- Ha a cukkinit választod, akkor a sütemény szénhidráttartalmát is tudod csökkenteni.
- Édesburgonyával is kiváló, de ez a zöldség tömény, sűrű megsülve, ezért nem biztos, hogy ez lesz a megfelelő alternatíva.
Szia! Azt szeretném kérdezni, mikor kerül bele a kukoricadara? A leírásban nem találtam. Köszönöm!
Kedves Judit! Az elején, a szárazanyagokkal együtt 🙂