A búzadara helyettesítése a gluténmentes süteményekben egyszerűbb, mint gondolnád. Használhatsz rizsdarát, kukoricadarát, de egy gluténmentes sült túrótorta kölesdarával is készülhet. Én kedvelem ezt a gabonát, értékesebb a sima rizsdaránál, és ez nem csak rizsa. A nassolás mindig egy kis bűnözés, ezért minden apró részlet finomításával, és egészségesebbre hangolásával tehetünk magunkért valami jót.
Még annyit csavartam a dolgon, hogy cukormentesen készítettem el. Ha nem félsz a cukortól, vagy nem kell kerülnöd, akkor használj hozzá porcukrot. /Javaslom, adj esélyt az édesítőnek./
Hozzávalók a sült túrótorta kölesdarával süteményhez:
500 g túró
2 db M-es tojás
csipet só
30 g negyedannyi édesítő
1 citrom leve és reszelt héja
30 g olaj (pl. kókuszolaj)
100 g tejföl
50 g kölesdara (vagy másmilyen dara)
1/2 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor
2 g szódabikarbóna
A forma kikenéséhez:
olaj
2 evőkanál gluténmentes zabkorpa, vagy morzsa
Forma: 18 cm átmérő, 7 cm magas
Sütési hőfok: 160 fok
Sütési mód: légkeveréses
Sütési idő: nagyjából 40 perc (tűpróbával ellenőrizd)
Gluténmentes sült túrótorta kölesdarával elkészítése
A túrót, a tojásokat, a citrom levét és héját, az édesítőt, a sót, a tejfölt, és a pudingport keverd össze alaposan, vagy egy aprítóban dolgozd össze rendesen.
Keverd a masszához a szódabikarbónával elkevert darát.
Olajozd ki a formát, hintsd meg bőven a korpával vagy morzsával, és öntsd bele a masszát.
160 fokos, légkeveréses sütőben süsd 40 percen át.
Kihűlve szeletelhető.
TIPP:
Vörösboros szilvaraguval mennyei finomság! Ehhez fél kiló szilvát magozz ki, vágj darabokra, és tedd fel főni fél dl vörösborral, és egy kis kanál édesítővel. Addig főzd alacsony fokozaton, amíg sűrű, lekvárszerű lesz.
TIPP:
Természetesen laktózmentes túróval és tejföllel is készítheted.
Isteni finom!❤ Nagyon sokszor megsütöttem már! Egyik kedvenc!❤